Home > Bruggelingen Gilles De Baets en Joren Dumoulin starten morgen als derde aan race door Marokko

Bruggelingen Gilles De Baets en Joren Dumoulin starten morgen als derde aan race door Marokko

Geschreven op 24 oktober 2021 om 21:04 door Mario De Wilde

Het Agoria Solar Team heeft vandaag de derde plaats behaald op de kwalificatie voor de Solar Challenge Morocco. Na een uitgebreide technische keuring van de Belgische zonnewagen is het studententeam van de KU Leuven klaar om morgen in de derde positie te starten aan de wedstrijd in Marokko.

Strenge keuring van de zonnewagen
Het Belgische Solar Team is vrijdag gestart met de technische keuring van hun zonnewagen. Ieder deelnemend team moet voldoen aan een immense lijst van regels om mee te kunnen rijden in het Marokkaanse verkeer en de veiligheid van de piloot te verzekeren. Op enkele kleine opmerkingen na, die in een mum van tijd werden aangepast, zijn de Leuvense studenten vlot door de verschillende controles geraakt. De BluePoint Atlas is rijklaar verklaard, en zal morgen dus mogen rijden op de Marokkaanse wegen.

“Onze zonnewagen is in de afgelopen dagen grondig gecontroleerd op een lange lijst van regels en voorschriften. Op enkele kleine aanpassingen na zijn we vlotjes geslaagd op alle controles. Dit wilt zeggen dat we morgen mogen starten aan de solar Challenge Morocco, het hoogtepunt waar we als team al meer dan een jaar naartoe werken.”
Brent Viroux (22, Hove), Technisch Verantwoordelijke van het Agoria Solar Team
Spannende kwalificatie
Om de startpositie van de deelnemende teams te bepalen werd er voorafgaand een kwalificatieronde gereden rond het voetbalstadion van Agadir. Ruben Van Acker (22, Lennik), student handelsingenieur en piloot van de zonnewagen zette met de BluePoint Atlas een tijd van 2 minuten en 25 seconden neer, goed voor de derde snelste tijd. Enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen deden het beter. Het Belgische team zal morgen als derde vertrekken aan de start van de Solar Challenge Morocco waar ze op vijf dagen tijd zullen proberen om de Nederlandse concurrenten in te halen en als eerste over de finish te rijden.

“We hebben zonet de kwalificatie voor de Solar Challenge Morocco gereden. Hier hebben we een goede tijd van 2 minuten en 25 seconden neergezet, de derde snelste tijd van alle deelnemers. Dit betekent dat we morgen als derde mogen starten aan de wedstrijd in Marokko”, zei Ruben Van Acker (22, Lennik), Piloot van de zonnewagen
Op zonne-energie door Marokko
De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2.500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Op vijf dagen tijd zal het Belgische team vijf etappes van elk 500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de Marokkaanse Sahara en langs het steile Atlasgebergte. Het studententeam van de KU Leuven zal deelnemen met de BluePoint Atlas, de negende Belgische zonnewagen. De zonnewagen weegt 170 kilogram, heeft een autonomie van 700 kilometer zonder zon en haalt snelheden tot wel 150 kilometer per uur. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werden de Belgen zowel Europees- als wereldkampioen. De wedstrijd start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. De volledige route kan hier worden teruggevonden.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.