Bruggeling Pieter Lonneville brengt alcoholvrij, parelend en complex Buloo UNIQ Houblon
Met hop uit Poperinge, sinaasappelblad én zeste uit Valencia plus een snuifje lokale laurier geeft Pieter Lonneville uit Brugge aan een spontane fermentatie van kombucha een onwaarschijnlijke verfrissende toets. Net zoals elke andere alcoholvrije Buloo creatie van zijn ingenieuze hand, is ook deze Houblon een 100% natuurlijk product zonder toegevoegde aroma’s of bewaarmiddelen. Zacht parelend smaakt Buloo UNIQ Houblon als een ideale, appetijtversterkende aperitief. Met zijn complexe smaak en diepgang past de licht sprankelende drank net zoals een jarenlange gerijpte champagne bij bereidingen met vis, gevogelte, kalfsvlees of bij vegetarische gerechten. Nog een tip: serveer niet té koud, wel op 12 tot 14 graden zodat je de rijke smaaknuances kan koesteren.
De rijke, gouden kleur waarvoor onder meer laurierblad zorgt, geeft aan deze creatie een extra dimensie die door zijn kruidige neus prikkelt en pleziert. Sommige eerder lyrisch geïnspireerde experts spreken zelfs over een sublieme vorm van bedwelming wanneer ze het evenwichtige parfum van hop, laurier en citrustoetsen beoordelen.
Wat de nieuwste creatie boeiend maakt, is de moeilijke oefening om het complexe, innoverende smaakprofiel te vergelijken met wat bekend is. Daarvoor zorgt wellicht ook het subtiele gebruik van een bijzondere peper waarvan uiteraard topchef Pieter Lonneville het smaakverrijkend en energiek karakter perfect kan inschatten.
“Sommige proevers vergelijken het smaakprofiel met het verfrissende en dorstlessende smaakkarakter van de oorspronkelijke witbieren uit de jaren zeventig waarvoor zowel de hop als de sinaasappel zorgen,” tempert Pieter Lonneville bescheiden sommige hoera commentaren. En hij voegt er openlijk aan toe dat het innoverend karakter niet van recente datum is. “De Houblon heeft een sterk aromatisch karakter gebaseerd op het eerste recept dat ik voor dit type drank heb ontwikkeld en waarvan ik twaalf jaar geleden als 2000 flesjes heb verkocht. Ik kreeg daar toen meteen zeer positieve reacties voor. Tot recent kreeg ik nog vaak de vraag van klanten naar deze drank. Ik had echter niet voldoende kennis noch de expertise om de drank stabiel aan te bieden wat me nu uiteindelijk dus wel gelukt is. En die vaststelling geeft veel voldoening.”
Van Buloo UNIQ Houblon wordt iets meer dan 2.000 liter gebrouwen en op flessen van 0,73 cl getrokken. Buloo UNIQ Houblon volgt daarmee de Buloo UNIQ Sapin op, een andere creatie op basis van kombucha en dennentopjes die Pieter Lonneville voor de afgelopen winter creëerde. Buloo UNIQ zijn alcoholvrije dranken die met hun natuurlijk smaakreliëf, pittig sprankelend profiel en authentiek en ambachtelijk karakter snel hun weg vinden naar restaurants, cocktailbars en meerwaardezoekers.