Home > Bruggeling Filip Vanden Berghe 9 dagen in de bres in Waals overstromingsgebied

Bruggeling Filip Vanden Berghe 9 dagen in de bres in Waals overstromingsgebied

Geschreven op 19 augustus 2021 om 08:24 door Mario De Wilde

De 47-jarige Bruggeling Filip Vanden Berghe, die beroepshalve leraar Frans is in het middelbaar, vertrekt deze ochtend naar Verviers om er opnieuw hulp te bieden aan de mensen die getroffen werden door de overstromingen van midden juli. Filip: “Het is ondertussen de achtste dag dat ik me inzet als vrijwilliger in de Luikse regio. De voorbije weken was ik al actief in Angleur, Chênée, Vaux, Embourg, Chaudfontaine, Pepinster en Goffontaine. Ik deed er tientallen huis-aan-huis bezoeken, hielp met de verdeling van eten/drank/hygiëneproducren en ruimde afval langs de oevers van de Vesder op. Als vertaler Frans-Spaans ben ik perfect tweetalig en dat blijkt een grote troef om vlot met de Waalse mensen te kunnen communiceren. Op 23 juli reed ik ook al eens naar Luik met een lading nieuw schoolmateriaal en speelgoed voor kleuterscholen en kinderdagverblijven die getroffen werden door de overstromingen.”

Dit keer zit zijn auto opnieuw helemaal vol. Filip kocht opnieuw schoolmateriaal voor enkele gezinnen want tijdens zijn huis-aan-huis bezoeken hoorde hij dat daar echt wel nood aan is. Filip: “Daarnaast kan ik rekenen op de ondersteuning van Bakkerij Sint-Paulus uit Brugge die 200 boterkoeken, 100 muffins en 100 appelcakes schenkt! Ik neem nog meer lekkers mee naar Verviers want Chocolaterie Dumon uit Torhout gaf me 15 kilo chocolade. Ik ben erg onder de indruk van de gigantische vernielingen die ik met mijn ogen zag binnen in de huizen maar ook de  verwoeste wagens, de ingestorte gebouwen, bruggen en stukken wegdek die vernield zijn. Daarnaast ben ik sterk geraakt door het menselijke leed en de littekens die de overstromingen teweegbrachten bij de getroffen families. Ik ben blij dat ik op mijn manier mijn steentje heb kunnen bijdragen want de dankbaarheid die ik kreeg van de Waalse mensen is enorm! Ik vind het belangrijk om ook als Bruggeling solidair te zijn want een ramp als deze kan ook ons overkomen. Je voelt dat de mensen ter plaatse bang zijn dat ze in de steek zullen gelaten worden de komende maanden. Ik doe dan ook een oproep om tijdens de komende moeilijke jaren de getroffen families blijvend te ondersteunen op alle vlakken want ze zullen die support zeker nodig hebben!”

Morgen vrijdag helpt Filip in Chaudfontaine. Dat brengt de teller dan op negen dagen. Hij blijft telkens overnachten op hotel in Luik omdat de afstand om naar Brugge terug te keren meer dan 200 kilometers is.

 

4 reacties

Christel siebert
Geschreven op 2022-01-05 19:58:15
Hallo fhilip Ik heb heel wat dameskleding die ik niet meer draag .nog mooie kledij die ik heel graag wil doneren aan de mensen in nood , hoe kan ik dit best doneren , wil het zelf naar ginder brengen ook nog heel wat kinderspullen. Wij kunnen 9 januari naar ginder rijden en zouden ook graag hotdogs doen , maar dan zouden we elektriciteit nodig hebben om gratis hotdogs klaar te maken Vriendelijke groeten Christel siebert U kan mij contacteren via email Vriendelijke groeten Christel siebert
mignauw rosa
Geschreven op 2022-01-04 13:02:22
Beste Filip ik las jou mooi werk voor de mensen in noodsituatie . een vraagje zou je het via jou of andere mogelijken kunnen maken dat ik en mijn kleindochter eens zouden kunnen meegaan met wat spullen en naar ons mogelijkheden daar wat te helpen a u b . mijn kleindochter werk één weekend op de twee zou lukken . graag een antwoordje , we bedoelen het echt goed dank .
De Schryver Vital
Geschreven op 2021-12-19 13:48:31
Mijnheer, ken je daar een gezin die een sta caravan ,14 meter, als noodwoning kan gebruiken, dan bied ik die gratis aan, staat nu in provinciaal domein Puyenbrouck, heeft 2 slaapkamers en is volledig gerenoveerd, zit niet op facebook en wil dat ook niet, graag kontakt aub Respectvolle groeten Vital 67 jaar
Frank van leemput
Geschreven op 2021-10-28 19:36:40
Hoe kan ik de heer Vandenberghe kontakteren? Heb veel gratis hulpstukken voor hem!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.