Home > Bruggeling Daan Vanslembrouck vreest er voor: “Ik denk dat het zal regenen als ik doodga”

Bruggeling Daan Vanslembrouck vreest er voor: “Ik denk dat het zal regenen als ik doodga”

Geschreven op 17 juni 2024 om 07:07 door Mario De Wilde

Naast zijn job als medewerker Marketing & Communicatie in Ter Groene Poorte in Brugge, durft Daan Vanslembrouck zich wel eens aan een stukje literatuur wagen. Steeds met niet voor de hand liggende titels, denk aan ‘Wiggert’ en ‘Ik ben Mathieu en ik spaar apen’. Nu is daar ‘Ik denk dat het zal regenen als ik doodga’. West-Vlaming Daan Vanslembrouck debuteerde in 2021 met Wiggert, een mozaïekverhaal vol waanzinnige weerhaken. In 2022 verscheen de tenenkrommende roadmovie Ik ben Mathieu en ik spaar apen. In zijn derde roman worden opnieuw verschillende verhalen in elkaar gevlochten en maak je onder meer kennis met slotenmakers uit de middeleeuwen, trekgrage tandartsen, een bizarre duikbril, snauwende viervoeters en een hoogst bizarre wedstrijd op een Alpencol. Rode draad in zijn werk blijft onveranderlijk de cynische humor met een beklemmende, gitzwarte rand.

 

Joseph Blaes – dik bebaard, excentriek, goedmoedig en vereenzaamd – verkommert het grootste deel van zijn bestaan met een molensteen, genaamd Lutgarde, rond de nek. Na haar dood besluit hij in de herfst van zijn leven eindelijk zijn magnum opus op te starten: Uitgeverij Blaes. Vanuit een oubollig dakappartement biedt de slechtziende Joseph amateurschrijvers de kans om hun schrijfsels onder de ogen van een publiek te krijgen. Tot hij onverwacht hulp krijgt van de mysterieuze Saskia. In de staart van het leven zit soms de meeste inspiratie.

Ik denk dat het zal regenen als ik doodga brengt enerzijds een tragikomische karakterschets van Joseph Blaes. Anderzijds lees je over zijn schouder mee met Het Eindige, een bevreemdend manuscript dat hem continu confronteert met ongemakkelijke, bizarre en kolderieke taferelen die zich na de dood kunnen afspelen. Maak kennis met slotenmakers uit de middeleeuwen, trekgrage tandartsen, een bizarre duikbril, snauwende viervoeters en een hoogst bizarre wedstrijd op een Alpencol. Mensen denken maar al te vaak vanuit een ‘wat als’-insteek, maar dat lost niets op, het herschrijft geen verledens en wist niets uit.

Uitgeverij Het Punt, 257 pagina’s,  €27,00

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.