Home > Brugge zet schouders onder Olympische campagne Niels Van Zandweghe

Brugge zet schouders onder Olympische campagne Niels Van Zandweghe

Geschreven op 29 november 2019 om 10:49 door Mario De Wilde

“De Stad Brugge gaat, samen met de Vlaamse Roeiliga en de Stad Gent, de Olympische campagne van de roeiers Niels Van Zandweghe en Tim Brys ondersteunen. De lichte dubbeltwee plaatste zich in augustus reeds voor de Spelen van 2020 in Tokyo”, zegt schepen voor Sport Franky Demon. In zomer van 2020 staat de 32e editie van de Olympische Zomerspelen op het programma te Tokyo. Japan organiseerde al drie keer Olympische Spelen, waarvan één keer een zomereditie. Tokyo 2020 gaat voluit voor innovatie: nieuwe sportdisciplines, een prominente rol voor technologie en grote aandacht voor het milieu. Nu al worden de Zomerspelen van 2020 “The Green Games” genoemd.

Ook nu zal de stad Brugge vertegenwoordigd zijn op de Spelen, de hoogmis van de sport. Roeier Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub, Dudzele) heeft zich eind augustus met zijn partner Tim Brys (KRC Gent) verzekerd van een Olympisch ticket door de B-finale te winnen van het WK te Linz, Oostenrijk. “Ze deden dat in een zeer spannende B-finale waar ze het Australische duo op de valreep konden verslaan. Op die manier eindigden ze op de 7e plaats wereldwijd wat goed is voor een rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen”, geeft schepen van sport Franky Demon mee.

Net als bij de vorige vier Olympische Spelen, steekt de stad de Brugse deelnemers een hart onder de riem door een lokale communicatiecampagne op te zetten. “Doordat Niels en Tim vroeg zekerheid hebben over hun deelname wordt tijdig gestart met de voorbereiding, ook met de communicatie”, zegt schepen Demon. “Ze laten een professioneel en eigentijds filmpje opnemen en we gaan daar, net als de Stad Gent, vanuit de Stad Brugge mee in ondersteunen. Op deze manier willen we de Bruggelingen op de hoogte brengen van het reilen en zeilen van de Brugse sporters in Tokyo. In het voorjaar van 2020 bekijken we welke Bruggelingen zich nog kunnen kwalificeren, zodat we die sporters ook kunnen meenemen in de campagne.”

Brugge levert steevast sterke roeiers af op de Spelen. Hannes Obreno (BTR) en Tim Maeyens (KRB) waren de laatsten. “Zestien jaar na de Olympische Spelen in Athene hebben we opnieuw een Bruggeling aan de start in de lichte dubbeltwee: in 2004 bemanden Justin Gevaert en Wouter van der Fraenen eveneens deze boot,” merkt voorzitter van de Vlaamse Roeiliga Hubert De Witte op “Momenteel is dit één van de spannendste disciplines binnen het roeien, getuige daarvan was de finale van Van Zandweghe en Brys. De Spelen van Tokyo worden heel bijzonder voor de lichte dubbeltwee, aangezien dit boottype naar grote waarschijnlijkheid zal verdwijnen van het Olympische programma.” Het resultaat van de filmopnames van de twee roeiers wordt begin 2020 verwacht.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.