Home > Brugge zet met Stoer Huus in op cohousing.

Brugge zet met Stoer Huus in op cohousing.

Geschreven op 17 december 2019 om 11:10 door Mario De Wilde

Stoer Huus VZW is een cohousingproject aan de Baliestraat in het centrum van Brugge en is ook het eerste cohousing project in onze stad en zelfs in West-Vlaanderen. Zo’n project uit de grond stampen is niet evident, omdat er verschillende zaken zijn die mee het slagen ervan bepalen:

– Je moet voldoende gelijkgestemden vinden die hun spaargeld in dit project willen steken en die willen samenzitten om een gemeenschappelijke basis uit ter werken.
– Je moet op zoek gaan naar een geschikt perceel dat aan alle randvoorwaarden van de groep voldoet.
– Je moet over voldoende geld beschikken en de banken meekrijgen.
– Je moet sneller handelen dan bouwpromotoren die in dezelfde vijver vissen.
– Je moet op die bewuste grond een bouwvergunning kunnen bekomen.
– Het project moet passen in het beleid van de stad. Er moet een sociale mix zijn en geen discriminatie.

Voor het project van Stoer Huus werd aan al deze zaken voldaan. De stad bood toen een zichtbare locatie aan om het project te promoten tijdens de beurs Bouwen Wonen Nu. Intussen kreeg het project stijgende aandacht van andere steden en werd het bekend als goed voorbeeld van nieuwe woonvormen in de media. Brugge kon als eerste cohousingstad in West-Vlaanderen meesurfen op deze positieve aandachtsgolf. Het volledige bouwpromotieluik werd door de cohousers financieel gedragen en door hen georganiseerd.

Deze zomer namen de eerste bewoners hun intrek. Nu is Stoer Huus volledig bewoond. Het is een prachtige realisatie. Voor de cohousers is het bouwleed voorbij en begint nu zeker het leukste deel van het verhaal. Ze willen zich samen inzetten voor een solidaire wereld. Om dat te doen beginnen ze bij zichzelf. Ze doen samen dingen met respect voor elkaars privacy. De voldoening om samen iets te presteren willen ze uitdragen in de wijk. Stoer Huus klopte opnieuw aan de deur van de stad. Deze keer met een voorstel van samenwerkingsovereenkomst. Samen met het lokaal dienstencentrum ’t Reitje zullen ze de komende 5 jaar, jaarlijks 10 buurtactiviteiten op touw zetten. Stoer Huus wil ook mensen uit de buurt samenbrengen om ideeën uit te werken over bijvoorbeeld . de inrichting van de Bleekweide als publiek domein, zorg voor eenzame bewoners, enz. Om ze te helpen dit tot een goed einde te brengen geeft het stadsbestuur een éénmalige toelage van 70.000 euro. De komende maanden en jaren zal de buurt zullen er dus verschillende nieuwe initiatieven komen in de buurt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.