Home > Brugge vraagt versoepeling gebruik blauwe parkeerschijf na vele commotie over retributies

Brugge vraagt versoepeling gebruik blauwe parkeerschijf na vele commotie over retributies

Geschreven op 30 augustus 2023 om 07:48 door Mario De Wilde

De voorbije weken was er wat commotie over retributies die uitgeschreven werden door parkeerwachters die vaststelden dat er een ongeldige parkeerschijf werd gebruikt in de blauwe zone. “Wie ter goeder trouw een parkeerschijf heeft gebruikt, willen we niet opzadelen met een retributie”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Een blauwe parkeerschijf moet aan strikte bepalingen voldoen. In 1975 al werden de kenmerken van deze schijf via Ministerieel Besluit vastgelegd. Zo mag de schijf bijvoorbeeld geen afgeronde hoeken hebben, moet de vermelding gebeuren in de drie landstalen, mag er geen bedrukking (reclame) staan op de voorzijde en moet de schijf onderverdeeld zijn in half uren. Onderverdelingen per kwartier zijn niet toegelaten.

Burgemeester Dirk De fauw: “We kregen melding van verschillende bewoners en bezoekers dat ze ondanks het gebruik van een blauwe parkeerschijf toch een retributie kregen. Hun parkeerschijf bleek niet aan de wettelijke vereisten te voldoen. Dit zette natuurlijk kwaad bloed, want zij handelden ter goeder trouw. We namen nu de beslissing om geen retributies te laten uitschrijven als er een blauwe parkeerschijf gebruikt wordt met witte tekst, ‘uur van aankomst’ in één landstaal en de vermelding ‘P’, op voorwaarde dat het aanvangsuur duidelijk is en de parkeertijd niet overschreden is. De parkeerwachter zal wel een flyer achter de ruitenwisser steken met de melding dat een ongeldige parkeerschijf werd gebruikt. De bestuurder kan een geldige schijf in de parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling afhalen. Wie recent om die reden een retributie ontving, kan die betwisten bij de parkeerwinkel en vragen om die kwijt te schelden of te laten terugbetalen.”

“Aan de federale parlementairen vraag ik om bij de bevoegde minister aan te kloppen voor een versoepeling van de reglementering. Daarnaast lijkt het me belangrijk dat de ongeldige kaarten niet meer mogen worden verkocht en dat fabrikanten goed geïnformeerd worden over de vormvereisten van een blauwe parkeerschijf”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.