Home > Brugge vraagt gidsenverenigingen om politieverordening op toeristische wandelingen te respecteren

Brugge vraagt gidsenverenigingen om politieverordening op toeristische wandelingen te respecteren

Geschreven op 22 september 2023 om 11:21 door Mario De Wilde

De laatste tijd komen er verschillende meldingen binnen van bewoners en politie over toeristische wandelingen waarbij sommige gidsen het niet zo nauw nemen met de geldende regelgeving. Het Brugse stadsbestuur schreef daarom alle gidsenverenigingen aan om hun leden attent te maken op bestaande politieverordening. “Laat me duidelijk zijn: het merendeel van de gidsen biedt steeds kwaliteitsvolle rondleidingen aan, met respect voor de omgeving, de bewoners en de passanten. Ze zijn echte ambassadeurs voor en van Brugge. Echter, we mogen niet blind zijn voor de klachten van onze inwoners, die overlast ervaren door het gedrag van bepaalde gidsen. Daarom vragen we aan alle gidsenverenigingen om hun leden te wijzen op de geldende regelgeving”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De politieverordening houdt onder meer in dat de begeleider zich steeds hoffelijk opstelt tegenover de deelnemers, de inwoners en andere bezoekers. De begeleider waakt ook over het gedrag van de groepsleden. Hun gedrag mag de openbare orde, de rust en de veiligheid niet verstoren of overlast veroorzaken. Tijdens de toeristische wandeling houdt de begeleider zich aan de verkeerswetgeving en verkeersreglementering. De begeleider mag het verkeer niet ophouden of regelen. De begeleider noch de groep mogen op de rijbaan stilstaan om foto’s te nemen of om uitleg te geven/krijgen. Vanaf 25 deelnemers is bovendien het gebruik van een audiosysteem met oortjes verplicht. Tijdens een gidsbeurt moet de begeleider steeds de badge van Stad Brugge (Visit Bruges) dragen.

“We zullen nauw toezien op het naleven van de regelgeving. We hopen dat het niet zover moet komen, maar indien vastgesteld kunnen inbreuken leiden tot een GAS-boete van maximaal 350 euro en/of een tijdelijke of definitieve schorsing van de vergunning. Op die manier willen we een gastvrije en leefbare stad blijven, zowel voor onze inwoners als onze bezoekers”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

 

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-09-23 08:06:51
De vlucht voorwaarts van het schepencollege in afwachting van de publicatie van de resultaten van de enquête waarin de mening van de Bruggeling over het toerisme in de stad gevraagd werd?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.