Home > Brugge volgend jaar gaststad voor Europees clubkampioenschap Ultimate Frisbee

Brugge volgend jaar gaststad voor Europees clubkampioenschap Ultimate Frisbee

Geschreven op 5 december 2019 om 11:36 door Mario De Wilde

Frisbee is een sport die een rijke geschiedenis heeft in Brugge en dit mede door de Freezzz Beezzz: een zeer succesvolle erkende Brugse sportclub. Sinds de oprichting in 1986 heeft de club veel sportieve successen gekend: verschillende Belgische kampioenstitels werden binnengehaald en als hoogtepunt werden ze verkozen tot Sportploeg van het jaar 2017 door de Brugse sportjournalisten. In 2020 organiseert de club, in samenwerking met de stad Brugge, het Europese clubkampioenschap Ultimate Frisbee. “De finales van dit EK brengen jaarlijks de absolute top van het Europese frisbeelandschap samen en uiteraard zijn wij verheugd om dit in Brugge te faciliteren” geeft schepen van sport Franky Demon aan “gedurende drie dagen spelen teams in drie reeksen verschillende matchen om een gooi te doen naar de Europese titel”. Plaatsing voor deze eindronde gebeurde tijdens regionale kwalificatietornooien waarin de beste clubs van landen uit die regio het tegen elkaar opnamen. Voor elke regio kunnen slechts een beperkt aantal teams doorstoten, waardoor de plaatsen dus zeer gegeerd zijn.

Het tornooi wordt georganiseerd door de Freezzz Beezzz en gaat uit van de officiële Europese federatie. “De organisatie zorgt jaarlijks voor heel wat beweging en media-aandacht in de globale frisbeecommunity” gaat Boris Van de Loock, voorzitter van de Freezzz Beezzz, verder “gedurende gans het weekend worden méér dan 15 matchen live gestreamed op verschillende online kanalen. Reportages, interviews, filmpjes en resultaten gaan massaal rond op sociale media”. Het finaleweekend heeft plaats van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober 2020 in het sportpark Gulden Kamer, ook de locatie van het jaarlijkse frisbeetornooi Tom’s Tourney. 24 mannenteams, 16 vrouwenteams en 12 mixed teams (mannen en vrouwen samen) trekken dat weekend naar Brugge, goed voor zo’n 1.000 spelers. Uniek is het feit dat ook de wedstrijden op dit hoogste niveau zonder scheidsrechter gespeeld worden: fair play, respect en een grondige kennis van de regels zijn ingrediënten om een match toch vlekkeloos te laten verlopen. Dit wordt door alle teams in het hart gedragen, waardoor de sfeer op het tornooi toch competitief en sportief is.

“In 2011 was Brugge ook al eens gaststad voor dit Europese kampioenschap, maar sindsdien is de sport enorm gegroeid in binnen- en buitenland” stelt schepen Demon “op heden gaat alles er veel professioneler aan toe, maar in Europa blijven het vooral amateur teams die de sport beoefenen.” Professioneel frisbee heeft op de dag van vandaag nog geen weg naar Europa gevonden, alhoewel de inspanningen en opofferingen van de spelers niet te onderschatten zijn. “Het finaleweekend van het Europees clubkampioenschap is een uitgelezen kans om het bredere publiek kennis te laten maken met Ultimate Frisbee: de sport, de waarden en de mogelijkheden” sluit schepen Demon af “ik kan iedereen aanraden om een kijkje te komen nemen in de Gulden Kamer naar deze fysiek uitdagende en spectaculaire sport”.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.