Home > Brugge trekt aan de noodrem om kinderarmoede uit de wereld te helpen

Brugge trekt aan de noodrem om kinderarmoede uit de wereld te helpen

Geschreven op 15 oktober 2023 om 06:47 door Mario De Wilde

De armoedecijfers in Vlaanderen stijgen jaar na jaar. Uit de recente kansarmoede-index van Kind & Gezin blijkt dat maar liefst 15,5% van de kinderen tussen 0 en 3 jaar in Brugge opgroeit in een kansarm gezin. Meer dan één kind op tien in Brugge groeit op die manier op in armoede. “Dat is té veel. Ook de onderwijskansarmoede indicator geeft stijgende cijfers aan. Leg daarnaast het Kinderrechtenverdrag waarin kinderen het recht hebben op een goed leven, op onderwijs, gezondheidszorg, op een gezinsleven. Dan moeten we nog harder aan de noodrem trekken.”, zegt Karin Robert, raadslid Groen. “Kinderen die opgroeien in armoede hebben oa. later minder kansen op de arbeidsmarkt, lopen een groter risico om zelf een ouder in armoede te worden, kunnen hun talenten niet of minder ontplooien, lopen tussen 0 en 3 jaar cruciale ontwikkelingskansen mis,… Een investering in het terugdringen van kinderarmoede is een investering in de toekomst van ons allen.”, vult Robert aan.

De Warmste Week 2023, dit jaar in Brugge, stelt het thema: “Opgroeien zonder zorgen” voorop. Zorgen voor onze kinderen en jongeren is zorgen voor onze toekomst. Daarom vraagt het raadslid om allesomvattend en gestructureerd aan armoede, specifiek kinderarmoede, te werken.
“Het mooie werk van het lokaal bestuur die samenwerkt met verschillende actoren en de onderwijsinstanties en de brugfiguren in scholen, het flankerend onderwijs, is een goede zaak maar deze acties moeten we nog meer uitbreiden en versterken.”, zegt Robert.

Minister Dalle, Vlaams minister van armoedebestrijding, lanceerde in juli 2023 een oproep voor ‘lokale bondgenotennetwerken’ tegen kinderarmoede. De Vlaamse regering trekt hier zelfs 7 miljoen euro voor uit. Lokaal zijn er heel wat mensen actief bezig met de strijd tegen kinderarmoede en zijn er tal van initiatieven, zowel vrijwillig als professioneel. Vaak is men echter niet altijd voldoende op de hoogte van elkaars bestaan en aanbod.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.