Home > Brugge start vanaf vandaag met het plaatsen van 400 bladkorven. Hier komen ze te staan

Brugge start vanaf vandaag met het plaatsen van 400 bladkorven. Hier komen ze te staan

Geschreven op 17 oktober 2022 om 17:23 door Mario De Wilde

Nieuwe kleuren en vallende bladeren kondigen de herfst aan. Vorig jaar werd een proefproject gestart waarbij 159 bladkorven in diverse straten op het Brugs openbaar domein werden geplaatst. Bewoners deponeren zelf de bladeren van de stoep of openbare groenzone in de bladkorf. De stadsdienst kan de bladeren op die manier efficiënt en snel meenemen. “We kregen heel wat positieve reacties van de Brugse inwoners,” aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem “daarom hebben we beslist om dit jaar geen 159 maar 400 bladkorven te plaatsen, meer dan het dubbel van vorig jaar. Vanaf 17 oktober starten de ploegen met het plaatsen van deze korven.”
400 bladkorven in de Brugse straten: een win-win situatie

“Tijdens de herfst vallen heel wat bladeren van de bomen die een tapijt vormen op het openbaar domein. Door het plaatsen van bladkorven kunnen de bewoners de bladeren van de stoep of van een openbare groenzone in een uniforme bladkorf deponeren.” vertelt van Volcem. “Mensen hoeven geen eigen bladkorf meer aan te kopen noch kijken om deze te legen. De bladrondes van de stadsdienst zullen vlotter verlopen door het centraliseren van de bladeren in de korven.”

Twee inklapbare stevige panelen worden aan elkaar gekoppeld en vormen zo een bladkorf. Deze bladkorven werden ontwikkeld door de Dienst Openbaar Domein en dragen een label van ‘Stad Brugge’ en instructies omtrent het gebruik. Door het uniforme karakter van de bladkorven en de vaste locatie, wordt het ruimen van de bladeren een stuk efficiënter. Dit is een win-win situatie voor de stadsdiensten en de bewoners. Op locaties met een grote hoeveelheid bladeren, zullen we de bladkorven in een U-vorm zetten; op die manier is er een open zijde zodat buurtbewoners met hun kruiwagen rechtstreeks in de korf kunnen rijden.” verduidelijkt de schepen.
Heel wat voordelen
Zo’n bladkorf in de straat biedt heel wat voordelen. De bladeren die op het voetpad verzameld worden door de inwoners waaien niet meer weg, maar zitten vast in de korf. De bewoners hoeven zelf geen bladkorf of groenzak meer aan te kopen en van de bladkorven die er komen kan de gehele straat gebruik maken. “We streven naar een net en groen openbaar domein,” aldus Schepen Van Volcem “door het gebruik van bladkorven betrekken we de Bruggeling bij dit doel.”

Proefproject vorig jaar
In 2021 werd een proefproject opgezet waarbij de dienst Openbaar Domein voor het eerst zelf bladkorven uitzette op verschillende plaatsen in Brugge. “Zowel de medewerkers Openbaar Domein als de burgers waren tevreden met het initiatief.” aldus Schepen Van Volcem. “Hierdoor hebben we beslist om het project dit jaar opnieuw te lanceren en uit te breiden. We plaatsen dit jaar geen 159 bladkorven maar 400 bladkorven over het Brugse grondgebied. Een verdubbeling dus van het aantal.” Ook de opruimronde is gewijzigd: vorig jaar werden de bladeren uit de korven meegenomen tijdens de opkuis van de straat. Dit jaar voorzien we een extra ronde, om overvolle korven te vermijden.
Locaties
“De locaties worden uitgebreid. Het concept van de bladkorven sloeg echt aan bij de Brugse inwoners, er kwamen verschillende aanvragen over mogelijke uitbreiding. Hierdoor hebben we besloten heel wat extra locaties toe te voegen en op een aantal plaatsen het aantal korven uit te breiden.” Vanaf 17 oktober worden bladkorven geplaatst op onderstaande locaties. “Bij deze een oproep aan de Bruggelingen om te helpen het openbaar domein bladvrij te maken. Een actie waar we allemaal baat bij hebben.” besluit Van Volcem.

Locaties
Aantal korven in 2022
Leopold II-laan
7
Maria van Bourgondiëlaan
9
Houtkaai
6
Kerk Christus-koning
1
Ezelpoortenplein
2
Werfplein
4
Biskajerplein
1
Prinsenhof
1
’t Leitje
1
Muntplein
1
Bilkske
2
Predikherenrei thv Marieke
2
Koeleweimolen
1
Betferkerklaan
30
Amazonedreef
20
Sint Hubertuslaan
25
’t Hoge
25
Ter Straten
10
Frederik Sanderslaan
10
Parklaan
12
Walakker
8
Lindelaan
20
Odegemstraat
20
Petegemstraat
10
Markgraafstraat (thv plein)
5
Bisschopsdreef
20
Polderstraat
5
Polderhoeklaan
10
Brugs Kerkhofstraat
13
Geervelde/Zomerstraat
2
Katelijne Idestraat
5
Beukendreef
15
’s Heer Boudewijnsburg
7
Kievitstraat
3
Koolkerkse Steenweg
15
Pannebekestraat
3
Jan Frans Willemsstraat
2
Zwanestuk
2
Pleinstraat
1
St. Pietersgroenestraat
5
Tempelhofstraat
5
St. Paulusstraat
1
Karel Mestdaghstraat
3
Berkenstraat
2
Rustenburgpark
2
Zeezwaluwstraat
4
Doornweg
1
Beekweg
4
Steenkaai
4
Karel Ledeganckstraat
3
Blauwhuisstraat
2
Vincent Doensstraat
3
Jacob Reyvaertstraat
4
Zoete-Vaartstraat
2
Mezenstraat
2
Lobbrechtstraat
2
Ronsaartbekestraat
2
Bommelbekestraat
3
Jacob van Maerlantstraat
4
Karel van Manderstraat
6
Totaal geplaatst
400
Reserve
60

1 reactie

Minnebo
Geschreven op 2022-10-26 14:37:34
prachtig ,ik heb die bladkorven bekeken en een aanvraag gedaan naar Uw dienst ,uit Uw antwoord heb ik begrepen dat ik volgend jaar eventueel in aanmerking kom. OOk mijn buurvrouw Jose Claus,dus huisnummer 60 wil ereen. We hebben een prachtigestraat met die vele bomen,de bladeren nemen we graag erbij,maar onze groene containers zijn vlug vol,we hopen dat vogend jaar ter lo aanbod komt. mvg minnebo norbert ter lo 62 ;

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.