Home > Brugge onder de loep: heerlijk boek van stadsgids Chris Weymeis en fotograaf Davy Coghe

Brugge onder de loep: heerlijk boek van stadsgids Chris Weymeis en fotograaf Davy Coghe

Geschreven op 11 oktober 2023 om 07:16 door Mario De Wilde

Gisteravond werd in de Salons van het stadhuis van Brugge het boek ‘Brugge onder de loep’ voor een talrijk publiek voorgesteld. Dit boek van 224 blz en met een prachtige harde cover richt zijn loep naar alle richtingen, van de grond tot de top van de talrijke trapgevels. De lezer ontdekt honderd onopvallende details, groot en klein, waar een wandelaar meestal achteloos aan voorbij stapt. Het kan gaan om een godverlaten haak aan een gevel, het ‘litteken’ van een stadspoort, een judasoog of een simpele ‘duim’ in een muur. Achter elk detail schuilt een verhaal dat waard is om verteld te worden. En ja, soms wordt men aangegaapt, is er zelfs een zwart vierkantje te ontdekken of ligt het Latijn net niet op de straat. Daarnaast komen minder bekende stadsdelen zoals het Guido Gezellekwartier of de volkse Sint-Gilliswijk voor het voetlicht. Het eindresultaat is een ware verkenningstocht door een stukje (onbekend) werelderfgoed waarna men met een heel andere blik naar het rijke historische patrimonium van de stad zal kijken. Schepen Nico Blontrock zorgde voor een verhelderend voorwoord. Straten als de Academiestraat, de Blinde Ezelstraat, de Boomgaardstraat, de Braambergstraat, de Breidelstraat, de Burg, de Carmerstraat, de Coupure, enz. worden stuk voor stuk letterlijk en figuurlijk ‘onder de loep genomen’. Alles samen ontdekt de lezer bijna 80 Brugse locaties (ook uit de deelgemeenten) met verrassende weetjes.

Het boek geeft veel antwoorden, maar zal er ongetwijfeld nieuwe oproepen. Brugge onder de loep is dan ook een boek zonder einde!

Chris Weymeis, ervaren stadgids van Brugge en Davy Coghe, fotograaf, laten zien dat bijzondere details het verschil kunnen maken en een grote meerwaarde betekenen voor de lezer.

Uitgegeven bij De Boekenmaker, 224 blz, harde cover, € 32.50

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.