Home > Brugge Mariastad kent ‘Pluimpje’ toe voor gerestaureerd Mariabeeld in Wollestraat

Brugge Mariastad kent ‘Pluimpje’ toe voor gerestaureerd Mariabeeld in Wollestraat

Geschreven op 23 augustus 2021 om 08:30 door Mario De Wilde

Brugge-Mariastad vzw draagt het mariale erfgoed van Brugge een warm hart toe. Haar leden hebben niet enkel oog voor lege gevelnissen die een beeld verdienen of beelden waarvoor een restauratie welkom zou zijn, maar ze zijn ook opmerkzaam voor particuliere initiatieven die getuigen van dezelfde bekommernis. Springt er een bijzondere verwezenlijking in het oog, dan drukt de vereniging haar appreciatie daarvoor graag uit door het toekennen van een pluimpje. Onlangs trokken enkele bestuursleden daarvoor naar Johannes Allewaert, eigenaar en uitbater van hotel ‘Bourgoensch Hof’, gelegen aan de Wollestraat 35. Bij het herschilderen van alle gevels van het pand suggereerde schilder Jeroen Vanoverberghe (van Verfwerk) ook het Mariabeeld boven de passage ‘Bourgoensche Cruyce’ een opfrisbeurt te geven en ging de eigenaar meteen op het voorstel in. De verflaag op het gipsen beeld was afgebladderd en ook kleine afgebroken stukjes gips vroegen om herstelling.

Na behandeling en herschildering in het atelier, prijkt het beeld sinds kort met duidelijk herkenbare kleuren in de frisse witte gevel, kant binnenkoer van de doorsteek. Het stelt een staande madonna voor, met Jezuskind op de linkerarm en lelie in de rechterhand (symbool van zuiverheid) en is zo’n 50 cm hoog.

Het beeld is moeilijk te dateren en toont een klassieke weergave zonder uitgesproken stijl, maar naar alle waarschijnlijkheid is het 20ste-eeuws. Op gedateerde oude foto’s (1932) en prenten is weliswaar telkens een beeld in de nis te zien, maar onvoldoende scherp om uit te maken of dit het huidige beeld is. Lezers die eigen fotomateriaal hebben dat hierover meer duidelijkheid kan geven, kunnen hun informatie bezorgen aan de heer Allewaert (via de balie van het hotel Bourgoensch Hof) of contact opnemen met Brugge Mariastad (secretaris Willy De Four – 050 37 70 75).

Johannes Allewaert: “Ik vind het gewoon normaal dat we bij de schilderwerken ook aandacht hebben gegeven aan het beeld. Brugge verdient dit; het is mijn eigen kleine bijdrage en ik hoop dat ik hiermee anderen mag inspireren om Maria- of andere heiligenbeelden aan hun gevel de zorg te geven die ze verdienen. Met een enthousiaste houding tegenover dit bijzondere aspect van Brugges religieuze erfgoed, kunnen we er samen voor zorgen dat het de waardering en de behandeling krijgt die het verdient.”

Foto: Johannes Allewaert tussen bestuursleden Willy De Four en Mieke De Jonghe van Brugge-Mariastad. (Rosa Hannon, BMS)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.