Home > Brugge Leest zoekt stadslezers

Brugge Leest zoekt stadslezers

Geschreven op 23 april 2020 om 12:17 door Mario De Wilde

In september gaat Brugge Leest van start, een online platform voor Bruggelingen die graag lezen en die hun leestips met anderen willen delen. In navolging van Leuven Leest, Gent Leest en Antwerpen Leest wil Brugge met Brugge Leest een leescommunity in de stad uitbouwen. Lokale boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen, boekenliefhebbers en de culturele spelers bundelen er de krachten om de stad in beweging te brengen rond literatuur en lezen. In september gaat Brugge Leest van start.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Bruggeleest.be wordt een website van en voor Bruggelingen die graag lezen en op zoek zijn naar leestips, leesplekken of literaire evenementen en/of hun tips graag met anderen delen. Tussen nu en september willen we al zoveel mogelijk tips verzamelen, om in september met een mooi gevulde website te kunnen uitpakken. En om dat te doen, zoeken we stadslezers.” Als ‘stadslezer’ schrijf je een drietal keer per jaar een kort stukje over een boek waar je van genoten hebt, een leesplek waar je helemaal tot rust kwam of een literaire activiteit die je hebt bijgewoond. Je krijgt begeleiding waar nodig en de heerlijke warmte van de lezerscommunity. Het digitale platform dat Cultuurconnect in 2017 samen met de stad Leuven ontwikkelde, wordt ook de basis voor Brugge Leest. Een online campagne moet Bruggelingen overtuigen om ook stadslezer te worden. Zes Bruggelingen zijn het gezicht van die campagne. Noor leest werkelijk overal, zelfs liggend onderaan in de winkelkar. Dirk ontdekte het plezier van lezen sinds zijn pensioen, en is nu een trouwe bibliotheekbezoeker. Abud leest om bij te leren en droomt ervan de leesmicrobe als leerkracht te kunnen doorgeven. Voor Franklin is lezen reizen in een fantasiewereld. Maria leest heel uiteenlopende genres en kiest Alice in Wonderland als favoriete boek. En Ann deelt haar liefde voor boeken met de kindjes in de opvang.

Lokale leescommunity’s

De verschillende partners (Cultuurconnect, Iedereen Leest en de steden) willen in de toekomst nog meer steden, regio’s en gemeenten aanmoedigen om mee te doen, zodat er in Vlaanderen en Brussel op termijn een netwerk van lokale leescommunity’s wordt uitgebouwd. Directeur van Cultuurconnect Bart Beuten: “De toenemende digitalisering biedt kansen om leesplezier te stimuleren en de leescultuur te versterken. Een online platform dat wordt ingevuld vanuit een lokale context betekent een grote culturele meerwaarde voor elke stad, regio of gemeente.”

Wie ook graag stadslezer wil worden, kan zich registeren via www.bruggeleest.be.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.