Home > Brugge leeft weer op: daar zijn de wereldberoemde paardenkoetsen weer

Brugge leeft weer op: daar zijn de wereldberoemde paardenkoetsen weer

Geschreven op 20 juni 2020 om 13:16 door Mario De Wilde

Op 15 maart was hun laatste ritje. Toen kwam het coronavirus in het land en moesten de wereldberoemde Brugse paardenkoetsen noodgedwongen op stal. Deze voormiddag werden, na ruim drie maanden, de eerste toeristen weer verwelkomd en kregen ook de burgemeester en enkele schepenen een eerste rondleiding. Voorzitter & Gedelegeerd Bestuurder Mark Wentein van de Brugse Koetsiers deelde iedereen een chocolade paardje aan als traktatie.

De nodige protocollen werden goedgekeurd. De voorbereidingen zijn getroffen, de koetsen Corona-veilig uitgerust, de paarden kregen nieuwe hoefijzers, de paardenkapper kwam langs,  en onze trouwe viervoeters werden al wat ingelopen omdat ze Corona-kilo’s kweekten tijdens de meer dan drie maanden verplichte Lock down. De vakkundige koetsiers staan klaar om door de historische binnenstad in het prachtige UNESCO- werelderfgoed, de klanten persoonlijk in meerdere talen door Brugge te gidsen.

Koetsiers bieden al sedert 1875 ritten door de Brugse binnenstad aan.

 Cijfers:

  • Sedert 1875
  • 13 vergunde stadskoetsen
  • Ca. 70 geregistreerde en medisch gekeurde paarden – Paarden werken max 8 uur per dag en hebben dan verplicht 48 uren rust.
  • 55 vergunde koetsiers (incl. jobstudenten)
  • Tijdens een normaal seizoen – ca 200.000 toeristen/jaar

Voorstel protocol huurkoetsen
Dit protocol is opgemaakt door de vzw de Brugse koetsiers in samenspraak met stad Brugge en de Koepel van Attracties en Musea.
Dit protocol wordt voorgelegd aan de GEES met het oog op een wenselijke heropstart van het toerisme vanaf 8 juni 2020. Partners vragen in die context dat de activiteiten van de huurkoetsen gradueel en gefaseerd mogen worden heropgestart volgens de modaliteiten van dit protocol.
Algemene context
In Brugge zijn er 13 vergunde huurkoetsen. De 9 uitbaters stellen samen 56 mensen (inclusief jobstudenten) te werk.
De huurkoetsen zijn een bepalende factor in de toeristische beeldvorming van de stad. Ze spelen dan ook een belangrijke rol in de reactivering van het stedelijk bezoek.
Technische gegevens
Een koets met paard is bijna vijf meter lang. De capaciteit van een huurkoets is berekend op vijf personen (exclusief de koetsier), verspreid over twee zitbanken. De koetsier zit op de koetsbok apart en hoger dan de klanten. Een rondrit duurt 30 minuten. Er is een halteplaats op de Markt en een halteplaats aan het Begijnhof. De huurkoetsen zijn volledig open rijtuigen. Alle rondritten worden uitgevoerd in openlucht. Klanten die instappen zijn altijd mensen uit hetzelfde gezin.
Veiligheidsmaatregelen
De koetsiers wensen hun activiteiten in de meest veilige omstandigheden te kunnen aanbieden. In uitvoering van de geldende richtlijnen worden volgende maatregelen voorgesteld:
– De koetsen laten minimum 2 meter afstand tussen elkaar wanneer ze op de Markt halteren. De koetsen halteren links en rechts van de rijbaan aan het Begijnhof met een minimale afstand van 3,5 meter. Ze halteren verder achter elkaar.
– De koetsier houdt de nodige veiligheidsafstand tot de klanten. Tussen de koetsier en de passagiersruimte wordt een afscherming gemonteerd zodat er geen fysiek contact tussen de koetsier en de klanten mogelijk is.
– Aan de huurkoetsen worden alcoholdispensers voorzien. Voor het instappen en bij het uitstappen moeten de handen worden ontsmet. Op die manier worden alle mogelijke contactgelegenheden afgedekt.
– Na iedere rondrit worden de plaatsen waar passagiers hebben gezeten en delen van de koets die ze (zouden kunnen) hebben aangeraakt, ontsmet.
– Ter hoogte van de startplaats wordt een sandwichbord geplaats waarop de maatregelen inzake veiligheid en hygiëne worden gecommuniceerd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.