Home > Brugge is straks een culturele hotspot rijker: Wolonski zet in op comedy, cartoon en dans

Brugge is straks een culturele hotspot rijker: Wolonski zet in op comedy, cartoon en dans

Geschreven op 23 november 2022 om 09:39 door Mario De Wilde

Net buiten het centrum van Brugge, langs de Oostendse Steenweg (36), opent volgende week vrijdag 2 december de nieuwe comedyclub ‘Wolinski’. Dit is het geesteskind van comedian David Galle en Marloes De Cloedt die hun passies doen samenvloeien. “Wolinski wordt meer dan een comedyclub, want naast een maandelijkse comedy night met de beste comedians uit de Lage Landen zullen hier ook workshops modeltekenen, danslessen, expo’s en boekvoorstellingen plaatsvinden”, zeggen David en Marloes.

David Galle en Marloes De Cloedt vormen in het dagelijkse bestaan een koppel, maar fietsen ook op professioneel vlak als een goed geoliede tandem door het leven. Ze bundelden recent hun krachten om hun passies te verenigen in Wolinski, een nieuwe hotspot voor mensen die houden van creativiteit en originele invalshoeken. Op vrijdag 2 december 2022 zwaaien de deuren van Wolinski officieel open voor pers en genodigden.

Comedy
“Elke eerste zaterdag van de maand moet Wolinski een plaats worden waar comedians graag willen optreden en waar het publiek een comedy-belevenis ervaart die het elders niet vindt”, zegt David. “In de zaal is er plaats voor 80 mensen die allemaal van dichtbij en in de beste omstandigheden bekende en minder bekende comedians aan het werk kunnen zien.”

De kleine en grote namen uit de comedywereld zullen er try-outs en geroutineerde sets brengen. “Piv Huvluv, Gunter Lamoot, Zoe Bizoe, Arnout Van Den Bossche, Steven Mahieu, Joost Van Hyfte, Raf Coppens, Gili en Amélie Albrecht staan al op het programma”, zegt Galle.

Dans
De zaal van Wolinski heeft een multifunctioneel karakter. Een ideale plaats voor Marloes De Cloedt om er danslessen te organiseren. Marloes kan bogen op een rijkgevulde danscarrière. Ze volgde in het middelbaar haar vooropleiding dans in het Kunsthumaniora (MUDA) in Gent en volgde daarna vier jaar de opleiding moderne theaterdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Ze werkte bij verschillende dansgezelschappen in Nederland waaronder ‘Meekers’, het danstheatergezelschap van Arthur Rosenfeld.
“Ik heb tien jaar professioneel gedanst en geef ondertussen al 20 jaar dansles. Uit alle verschillende dansstijlen waar ik in al die jaren in contact mee kwam, heb ik een eigen les ontwikkeld”, zegt Marloes. “Het gaat om een verzameling bewegingen – gaande van ballet, pilates, yoga, workout – die ik nu allemaal in een les van één uur heb gebald onder de naam ‘full spectrum flow’. Op dinsdag en donderdag kan een groep van 8 tot 10 mensen van alle leeftijden deze les volgen. Het draait niet om conditie, maar wel om lenigheid, kracht en core stability. De les is een flow van een uur aan bewegingen waar de cursisten een aparte beleving in onze studio ervaren.”

* Dinsdag van 16.30 tot 17.30: full spectrum flow voor kinderen
* Woensdag van 19.30 tot 20.30 uur: hedendaagse dans voor volwassenen
* Donderdag van 19.30 tot 20.30 uur: full spectrum flow voor volwassenen

In de toekomst plant Marloes ‘speciale’ workshops zoals een ‘metalworkout’. “Een ideale en gezonde manier om op harde muziek eens alle agressie los te maken”, lacht ze.

Cartoon
De naam van de nieuwe zaak is geïnspireerd op de figuur van de Franse striptekenaar en cartoonist Georges Wolinski (1934-2015). De vader van Marloes is Marc De Cloedt, beter bekend onder zijn artiestennaam Marec. Marec tekent al decennialang cartoons voor diverse media (Het Nieuwsblad, Dag Allemaal …) en behoort tot het kransje van de beste cartoonisten van het land. Hij mag natuurlijk niet ontbreken in dit pand langs de Oostendse Steenweg en stelt daarom op zaterdag 3 december met de expo ‘De Invallen van Marec’ zijn nieuwe cartoonboek voor.

“Natuurlijk ken ik het schitterende tekenwerk en het boeiende leven van Georges Wolinski door mijn vader”, zegt Marloes. “Hij is altijd in mijn leven aanwezig geweest. Maar ook bij David. Bij mij op het vlak van cartoons, bij David op het vlak van comedy. David is een grote fan van de Franse komische cinema en Wolinski heeft veel affiches voor Franse films ontworpen.”

Curiositeiten
En dan is er nog de ‘gift shop’ waar niet alleen merchandising van diverse comedians en cartoons te koop zullen zijn, maar ook grappige of bizarre brocante die David vindt op rommelmarkten in binnen- en buitenland. “Kitscherige kunst, vreemde meubels, schelpen die ook een lamp blijken te zijn… We verkopen alles in onze winkel die enkel open zal zijn op het moment dat er iets te doen is in onze zaal.”

“Met Wolinski hebben we een manier gevonden om te doen wat we graag doen. Comedy, danslessen, workshops, expo’s organiseren… Alles kan, zelfs een burlesque-optreden, een gidsbeurt of een vinylmarkt sluiten we niet uit. Het begrip ‘curiositeiten’ is immers een vlag die vele ladingen dekt,’ aldus Marloes De Cloedt en David Galle. Tekst: Antoine De Clerck

Programma:

2 december 2022: De deuren van Wolinski gaan officieel open. Wenst u hierop aanwezig te zijn, stuur ons dan gerust een mail.

3 december 2022: Brugse perscartoonist Marec stelt met een expo z’n nieuw boek voor. Wenst u hierop aanwezig te zijn, stuur ons dan gerust een mail.

4 december 2022: Voor de allereerste keer comedy in Wolinski. Gunter Lamoot, Piv Huvluv en Zoe Bizoe worden er door David Galle aangekondigd.
Tickets voor deze avond kosten 16 euro en zijn te koop via volgende link.

4 februari 2023: Arnout Van den Bossche + support

18 februari 2023: David Galle speelt zijn avondvullende show Joepie in de Brugse Stadsschouwburg. Tickets zijn te koop via volgende link.

25 februari 2023: Workshop modeltekenen met Marec

4 maart 2023: Steven Mahieu + support

1 april 2023: Joost Van Hyfte + support

1 reactie

Hans Maene
Geschreven op 2022-11-23 11:53:06
Proficiat ! Schitterend initiatief. Graag wordt ik op de hoogte gehouden van de toekomstige evenementen. Stuur mij gerust een mailtje ! Greetz en tot binnenkort ! Hans

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.