Home > Brugge investeert 1 miljoen in nieuwe parkeerverwijsborden en die zal je hier ontdekken

Brugge investeert 1 miljoen in nieuwe parkeerverwijsborden en die zal je hier ontdekken

Geschreven op 26 juni 2024 om 07:25 door Mario De Wilde

In het straatbeeld verschijnen binnenkort nieuwe parkeerverwijsborden. Deze ‘derde generatie parkeerverwijsborden’ staan op strategische invalswegen richting de publieke parkings in het centrum en geven bestuurders op voorhand informatie over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. De werkzaamheden starten in augustus, tegen november moet alles operationeel zijn.

De eerste generatie borden, geïnstalleerd in 1992, werkten nog met een vaste vol-vrij aanduiding in neonverlichting. De huidige borden werden in 2009 geïnstalleerd. Deze zijn uitgerust met LED-technologie en geven het aantal beschikbare parkeerplaatsen weer.

Burgemeester Dirk De fauw: “Na 15 jaar trouwe dienst zijn de huidige borden aan vervanging toe. De software en hardware zijn verouderd. Interparking, de beheerder van deze borden, heeft nauw samengewerkt met ons voor de ontwikkeling van deze nieuwe generatie parkeerverwijsborden.”

“De nieuwe generatie parkeerverwijsborden brengt tal van verbeteringen met zich mee. Alle bestaande borden worden vernieuwd en, indien nodig, verplaatst naar betere locaties verder van de binnenstad. De meeste borden zullen dynamisch zijn, wat betekent dat ze real-time informatie kunnen weergeven”, zegt Stefaan Velghe van Interparking.

Daarnaast zullen ook de randparkings zodra mogelijk opgenomen worden in de dynamische geleiding. “Hierdoor kunnen bestuurders tijdens evenementen (bijvoorbeeld braderieën, Wintergloed, Warmste Week, Ronde van Vlaanderen…) of calamiteiten nauwkeuriger en in real-time naar een beschikbare (rand)parking worden gestuurd, wat onnodig verkeer in de binnenstad voorkomt”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Enkele cijfers
In totaal worden 18 schermen vernieuwd, waarvan zeven worden verplaatst naar nieuwe locaties in de omgeving. Daarnaast komen er zes nieuwe schermen bij, allemaal dynamisch. De afmetingen van de schermen variëren afhankelijk van de locatie. Het grootste scherm zal een afmeting hebben van twee bij twee meter, terwijl het kleinste scherm 1,40 op 0,90 meter zal meten. De totale kostprijs van de vernieuwing, inclusief studies en uitvoering, bedraagt 1 miljoen euro.

De stad Brugge is enthousiast over deze nieuwe stap in het verbeteren van de parkeerervaring voor zowel inwoners als bezoekers. Met de derde generatie parkeerverwijsborden wordt het vinden van een parkeerplaats eenvoudiger en efficiënter, wat bijdraagt aan een betere doorstroming van het verkeer en een aangenamere beleving van de stad.

De LED-schermen worden geleverd door Yunex Traffic via Connectify, een Beernems bedrijf en onderdeel van de Telenet Group. Connectify verzorgde eerder al het LED-scherm aan het Koning Albert I-park en de totems voor het autoluwe gebied. “In de toekomst kan ook BE-Alert-communicatie op deze schermen worden uitgezonden om iedereen snel en correct te informeren, zowel over parkeerbezetting als over noodsituaties”, aldus Siegerd Craeye van Connectify.

Dit zijn de 22 locaties:
-Baron Ruzettelaan
-Bevrijdingslaan
-Boeveriepoort-Albertlaan
-Kon. Elisabethlaan
-Hoefijzerlaan
-Kon. Albertlaan
-Gulden Vlieslaan
-Noordzandstraat
-Minderbroederstraat
-Expressweg N31 (x2)
-Langestraat ‘Karmeliet’
-Ring Kruispoort (richting station)
-Buiten Begijnenvest
-Sint-Jakobsstraat
-Ring Kruispoort (richting Sint-Pieters)
-Ezelstraat
-Buiten Gentpoortvest
-Generaal Lemanlaan 67-69
-Maalse Steenweg 64
-Fort Lapin
-Sint-Pieterskaai
-Scheepsdalelaan

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.