Home > Brugge geeft haar fiat om restauratiedossier Sint-Walburgakerk (van 1,5 miljoen) mee te financieren

Brugge geeft haar fiat om restauratiedossier Sint-Walburgakerk (van 1,5 miljoen) mee te financieren

Geschreven op 26 maart 2024 om 07:28 door Mario De Wilde

De Sint-Walburgakerk in de Brugse binnenstad plant een renovatie van het hoofdgebouw en de calvarie in de tuin. Voor de restauratie kan de kerkfabriek rekenen op een subsidie van de Vlaamse Overheid. Ook Stad Brugge en Provincie West-Vlaanderen subsidiëren het project. “We geven onze goedkeuring om het restauratiedossier van de Sint-Walburgakerk, een van de mooiste kerken van de stad, mee te financieren”, zegt schepen van Financiën Mercedes Van Volcem. “In 1691 werd de opdracht gegeven om de Sint-Walburgakerk te bouwen. De kerk – die gelegen is aan het Sint-Maartensplein in de Brugse binnenstad – werd in barokstijl gerealiseerd. De kerk behoort tot het onroerend erfgoed”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Restauratie

De kerkfabriek Walburga had een subsidiedossier lopen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de subsidiëring van restauratiewerkzaamheden aan de kerk. De Vlaamse overheid heeft een gunstige beslissing genomen voor deze subsidiëring. Ook de provincie West-Vlaanderen en Stad Brugge zullen de restauratiewerkzaamheden mee subsidiëren.

Burgemeester Dirk De fauw: “De Sint-Walburgakerk is een parel van zuivere barokke architectuur. Ik ben dan ook zeer blij dat de Vlaamse overheid een gunstige beslissing heeft genomen voor deze subsidiëring. De restauratie van dit culturele erfgoed – met haar prachtige voorgevel, talloze architecturale details en weelderig versierd kerkmeubilair – zal de historische pracht van onze stad voor toekomstige generaties behouden.”

Concreet worden twee zaken aangepakt bij de restauratie: het hoofdgebouw en de calvarie in de tuin naast de kerk. De werkzaamheden aan het hoofdgebouw worden geraamd op 1.505.854 euro, hierbij subsidieert de Stad 431.970,72 euro. De Vlaamse overheid subsidieert 895.000 euro. De werkzaamheden aan de calvarie worden geraamd op 18.670 euro, waarvan de stad 5.277,60 euro subsidieert. Foto UDL Brugge

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.