Brugge gaat 800 jaar Begijnhof vieren met gevarieerd cultureel programma van drie maanden
Deze zomer viert het Brugse Begijnhof haar 800-jarig bestaan met een divers programma vol tentoonstellingen, lezingen, concerten en unieke belevingen. Van 6 juni tot 28 september staat de Unesco-werelderfgoedsite in het teken van het thema Sauvegarde – het bewaren en koesteren van wat waardevol is. Stad Brugge nodigt inwoners en bezoekers uit om het Begijnhof en zijn rijke geschiedenis te (her)ontdekken.
Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde, met zijn kenmerkende witgeschilderde gevels en serene kloostertuin, heeft door de eeuwen heen een thuis geboden aan gemeenschappen van vrome, zelfstandige vrouwen. Vandaag wordt het nog steeds bewoond door de Zusters Benedictinessen en een dertigtal alleenstaande vrouwen. Deze 800ste verjaardag wordt een eerbetoon aan de kracht van deze vrouwengemeenschap en de andere waarden die het Begijnhof al eeuwenlang belichaamt: stilte, zorgzaamheid, spiritualiteit, ondernemerschap.
Ook in 1925 was er een viering in het Begijnhof, dat toen voor grote uitdagingen stond. Pastoor Hoornaert blies de gemeenschap nieuw leven in door een kloosterorde te verwelkomen en de gebouwen te renoveren. Met het 7de eeuwfeest wist hij steun te verwerven voor het behoud van dit erfgoed. Honderd jaar later staat Stad Brugge opnieuw voor een grote restauratiecampagne en werkt het aan een masterplan om de toekomst van het Begijnhof te verzekeren. Tijdens de viering van 800 jaar Begijnhof worden deze plannen toegelicht, met bijzondere aandacht voor de rol van Bruggelingen in dit gedeelde erfgoed.
Schepen van patrimonium Pieter Marechal: “Het masterplan voor het Begijnhof is een cruciale stap om dit waardevolle erfgoed te behouden en klaar te maken voor de toekomst. We willen ervoor zorgen dat dit historische stukje Brugge zijn authentieke karakter bewaart, terwijl we ook nadenken over duurzame renovaties en toegankelijkheid.”
Doorlopend gratis programma met boeiende tentoonstellingen
De tentoonstelling Beschermd en geborgen. 800 jaar verrassende geschiedenis van het Brugse Begijnhof, die plaatsvindt in Begijnhof nr. 1, biedt een diepgaande blik op de geschiedenis en toekomst van het Begijnhof. Met zeldzame objecten en persoonlijke verhalen wordt het erfgoed van deze bijzondere plek tot leven gebracht. In een workshopruimte kunnen gezinnen creatief aan de slag.
Academie Brugge DKO omarmt dit jaar het thema Sauvegarde en vertaalt de waarden van het Begijnhof naar kunst. In verschillende expo’s en installaties reflecteren studenten en docenten op stilte, rituelen, traagheid en de kracht van vrouwen. Dit thema komt tot uiting in diverse disciplines zoals textiel, schilderkunst, beeldhouwkunst en multimedia-installaties, verspreid over het Begijnhof.
Daarnaast herdefiniëren makers van Handmade in Brugge erfgoedobjecten in de expo Restafette, die te zien is in het Sashuis. Dit project brengt ambacht en duurzaamheid samen door erfgoed op een innovatieve manier te herwerken.
Feestelijke opening en muzikale afsluiter
De jubileumviering wordt afgetrapt met een feestelijk openingsweekend op 6, 7 en 8 juni en eindigt met een muzikaal slotweekend op 26, 27 en 28 september. Tijdens het openings- en slotweekend wordt de idyllische boomgaardtuin (ingang via Professor Dr. J. Sebrechtsstraat) voor de gelegenheid opengesteld als een luwteterras waar rust en ontmoeting centraal staan. Bezoekers kunnen genieten van enkele begijnenlekkernijen en de unieke sfeer van het Begijnhof opsnuiven door deel te nemen aan activiteiten als stilte- en zangstondes of zelfs een unieke vesperviering.
In samenwerking met De Republiek en Dertien12 trappen we de jubileumviering af met We Wake The City, een bijzondere ontdekkingstocht door het Begijnhof waarin vier gidsen de plek telkens vanuit een ander perspectief tot leven brengen. Op zaterdag en zondag kan je in de boomtoppen van de serene binnentuin enkele koorddansers en luchtacrobaten van Lyapunov zien balanceren onder begeleiding van livemuziek.
Het slotweekend brengt enkele unieke muzikale hoogtepunten in de Begijnhofkerk. Colin H. van Eeckhout (AMENRA) brengt met zijn soloproject CHVE een hypnotiserende, rituele muzikale ervaring, terwijl Psallentes met eeuwenoude zangtradities de spirituele dimensie van het Begijnhof tot leven wekt. Daarnaast zorgen stadsschrijvers Marieke De Maré en Lara Taveirne voor een inspirerende matinée vol verhalen en muziek over de kracht van deze vrouwengemeenschap.
Voor sommige activiteiten in het openings- en slotweekend zullen bezoekers tickets moeten reserveren. De ticketverkoop start op 13 mei om 14 uur. Daarnaast vinden ook nog enkele randactiviteiten plaats gedurende de volledige looptijd van 800 jaar Begijnhof. Deze kunnen bezoekers terugvinden op de website www.800jaarbegijnhof.be.
Schepen van cultuur Nico Blontrock: “Deze viering is een unieke kans om de rijke geschiedenis van het Begijnhof te verbinden met de cultuur van vandaag. Door muziek, kunst en erfgoed samen te brengen, laten we zien hoe waardevol deze plek is en blijft voor Brugge.”
Samenwerking als sleutel tot succes
800 jaar Begijnhof is een unieke samenwerking tussen tal van stadsdiensten en culturele organisaties. In opdracht van Stad Brugge coördineert Brugge Plus het project en werkt hiervoor nauw samen met onder andere Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Academie Brugge DKO, Brugge Foundation, het Stadsarchief en de diensten Facilitair Beheer en Monumentenzorg & Erfgoedzaken. Deze synergie tussen erfgoed, cultuur en onderwijs zorgt ervoor dat de viering niet alleen een historisch eerbetoon is, maar ook een toekomstgerichte dialoog over erfgoedbehoud en gemeenschapsvorming.
Burgemeester en voorzitter van Brugge Plus Dirk De fauw: “Het Begijnhof is een van de meest authentieke en geliefde plekken in Brugge. Deze viering biedt niet alleen de kans om het erfgoed te herontdekken, maar ook om bewoners en bezoekers samen te brengen in een unieke beleving van ons verleden en onze toekomst.”
PRAKTISCH
800 jaar Begijnhof vindt plaats van 6 juni tot 28 september 2025. Het volledige programma en tal van randactiviteiten kan je vinden op www.800jaarbegijnhof.be.
De ticketverkoop voor de betalende voorstellingen start op 13 mei om 14.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de website of bij In&Uit (’t Zand 34, 8000 Brugge).