Home > Brugge dit weekeinde gastheer voor Belgian Open 2019 Snooker voor mensen met beperking

Brugge dit weekeinde gastheer voor Belgian Open 2019 Snooker voor mensen met beperking

Geschreven op 8 maart 2019 om 17:16 door Mario De Wilde

In Brugge is men momenteel volop bezig aan de voorbereiding van BELGIAN OPEN 2019 dat zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Snookerclub The Trickshot, Gouden Boomstraat 80, 8000 Brugge. De inkom is volledig gratis en het tornooi start morgenvroeg zaterdag om 9.30u. Vandaag is er al een gratis coaching voorzien voor mensen met een beperking alsook voor de deelnemende spelers door gekwalificeerde Engelse coaches vanaf 12 uur.  Het is voor de tweede maal dat dit internationaal tornooi doorgaat in België en het is ook de tweede keer dat een snookertornooi georganiseerd door de WDBS buiten Groot-Brittannië.  Vroeger zijn er veel internationale rolstoelsnooker tornooien georganiseerd geweest in België, zoals ‘Bruges Open International” waarvan de laatste plaatsvond in 2005. Deze tornooien werden georganiseerd door keusporten in Vlaanderen.

Wat is er nu zo speciaal

Dit internationaal tornooi wordt georganiseerd onder de vleugels van de WDBS (World Disability Billiards and snooker) die op zijn beurt valt onder de vleugels van de WPBSA (wereld snooker bond). Dus allemaal mensen met een beperking die snooker spelen, mensen met verschillende beperkingen in verschillende groepen in 1 snookerzaak. Kurt Deklerck startte in 1987 met snooker. Hij schreef bij de rolstoelatleten al 115 snookertitel op zijn naam, waaronder 4 wereldtitels, 4 Europese titel, 23 Belgische titels en won 8x de Bruges Open International.
Deklerck scoorde ook al 83x de hoogste break op een snookertornooi. Hij is ook nog steeds wereldrecord houder hoogste break sinds 1995. In 2018 won Kurt Deklerck de eerste editie van de BELGIAN OPEN in zijn klasse bij de rolstoelers met 3-1 in de finale van Tony Southern (Engeland) Deklerck hield zich de laatste jaren van zijn carrière volledig bezig met rolstoelpool, speelde bijna geen snooker meer, enkel af en toe als reserve tussen de valide spelers.
Voor de BELGIAN OPEN 2019 heeft hij zich niet kunnen voorbereiden daar hij met een gebroken rechter bovenbeen zit sinds 28 december 2018. De beslissing om toch deel te nemen is genomen in de week van 18 februari in samenspraak met de dokter.

Aan dit tornooi nemen niet enkel rolstoelers deel maar ook mensen met andere beperking, tot zelf slechtzienden.

Er wordt wel in 3 verschillende categorieën gespeeld.

Groep 1-2 :Rolstoelers, daar zijn er 3 Belgische deelnemers Kurt Deklerck (Brugge), Patrick Puttemans (Leuven) en Kenny Vangampelaere (Wingene)

Groep 3-4 : mensen met beperkte mobiliteit. 4 Belgische deelnemers,
Olivier Bierneaux (Brugge), Ludo Tips (De Haan), Wim Van Calster (Heist op Den Berg), Gunther D’Hondt (Sint-Niklaas)

Groep 5: mensen met visualiteits problemen. Geen Belgische deelnemers

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.