Home > Brugge brengt hommage aan Pieter Aspe en VTM zoekt figuranten van TV-reeks

Brugge brengt hommage aan Pieter Aspe en VTM zoekt figuranten van TV-reeks

Geschreven op 6 oktober 2021 om 10:47 door Mario De Wilde

Op zondag 31 oktober 2021 nodigen Aspe NV, Stad Brugge en Brouwerij Omer Vander Ghinste iedereen uit op een hommage aan Pieter Aspe in de Gotische Zaal van het Stadhuis in Brugge. Vlaanderens succesvolste misdaadauteur overleed op 1 mei 2021. Precies zes maanden na zijn dood slaan we de handen in elkaar om Pieter Aspe te eren.

In 2020 zou Pieter Aspe zijn 25-jarig schrijverschap gevierd hebben met een groot feest voor zijn lezers. Door de Covid-19-pandemie is dat er helaas niet meer van gekomen. Door diezelfde omstandigheden was het niet mogelijk voor fans om hen een laatste eer te betuigen bij zijn uitvaart. Op zondag 31 oktober zullen zijn talrijke en trouwe lezers de gelegenheid krijgen om hun held te vieren, bij de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek van Pieter Aspe.

Bezoekers zullen doorlopend welkom zijn in de majestueuze Gotische Zaal van het Brugse Stadhuis, waar ze een aandenken zullen krijgen aan de meester van de misdaadliteratuur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de Heilig Bloedkapel te bezoeken, op een boogscheut van het Stadhuis. Op die manier is de cirkel rond: de plaats waar Pieter Aspe zijn allereerste misdaadroman Het vierkant van de wraak schreef.

Burgemeester Dirk De fauw: “Pieter, Pierre, was een oud-leerling van het Brugse Sint-Leocollege, was conciërge van de Heilig Bloedkapel op de Burg, maar vooral een fantastisch auteur die een echte ambassadeur was voor onze stad. Een half jaar na zijn overleden willen we hem op een gepaste wijze herdenken in onze stad.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Wie Pieter Aspe zegt, zegt Brugge en omgekeerd. Als misdaadauteur heeft hij onze stad nationaal en internationaal op de literaire kaart geplaatst en dat verdient waardering en respect. We hebben met een aantal partners de koppen bij elkaar gestoken om een mooi evenement in elkaar te steken waarop iedere Aspe-fan hartelijk welkom is.”

Oproep

Wie ooit als figurant meespeelde in de tv-reeks Aspe op VTM, is vriendelijk uitgenodigd op zondag 31 oktober 2021 om 13.45 uur in het Brugse Stadhuis. Het is de bedoeling dat er een groepsfoto kan worden gemaakt van alle figuranten. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 februari 2004. De laatste opnames dateren van 8 november 2013. In totaal werden 127 afleveringen ingeblikt, goed voor tien seizoenen.

5 reacties

Molenbeerghs Daniel
Geschreven op 2022-02-25 23:17:01
Hooi heb gehoord dat jullie nog figuranten zoekt op de ballenenberg begijnendijk , als je nen bier tapper nodig hebt laat maar horen s
hilda Gorre
Geschreven op 2021-10-21 11:03:06
Ik kijk er zeker naar uit voor dit evenement want als figurante heb ik mij zeker geamuseerd
De Vos Nadia
Geschreven op 2021-10-07 20:36:33
Ik was meermalen figurant te Brugge en ook op andere locaties Tot zelfs in Blankenberge zelf woonplaats van Pieter zelf, en van mezelf toen we elkaar kruisten in t stad knipoogde en lachte Pieter telkens baar ons Momentjes die ik zal blijven herinneren Zal leuk zijn vele figuranten te mogen ontmoeten
Martine Bruggeman
Geschreven op 2021-10-06 22:48:04
Zoals u vernomen hebt zal de stad Pieter Aspe herdenken met een groots evenement voor Bruggelingen die fan van hem zijn. Ze kunnen naar huis met een goodiebag met enkele gadgets en een Omer... Vier maanden geleden hebben wij interessante voorstellen ingediend om Pieter Aspe als Brugs ambassadeur te gedenken (aangehecht mijn interpellatie).  Wij drongen aan op een stijlvolle en tastbare herinnering, een beeld, een gedenkplaat, een straatnaam of pleintje. Onlangs hebben we nog het voorstel gelanceerd om het verloederde pleintje aan de Assisenzaal in de Langestraat naar hem te noemen.   De stad was al deze voorstellen negatief gezind. Wat een achterbakse truuk, na 4 maanden stilte populair doen met gratis Omer…  Uiteraard kan een boekpresentatie en een bezoek aan de H.-Bloedkapel, maar dit sluit daarom een permanent aandenken niet uit.    Onze fractie dringt nog altijd aan op een waardig en blijvend aandenken in de stad waardoor Pieter Aspe blijvend herinnerd zal worden, ook door fans die geen Bruggeling zijn.  Dank om deze gedachte in uw medium op te nemen.  Vriendelijke groeten,  Martine Bruggeman
Leon Vanpachtenbeke
Geschreven op 2021-10-06 13:05:25
Ik was al vanaf de eerste opnames figurant en er zeker 10 maal gefigureerd. Ik kijk ernaar uit om aanwezig te zijn.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.