Home > Brood, gin, pralines: 20 nieuwe producten en 10 producenten krijgen label 100% West-Vlaams

Brood, gin, pralines: 20 nieuwe producten en 10 producenten krijgen label 100% West-Vlaams

Geschreven op 5 juli 2023 om 10:16 door Mario De Wilde

Twintig nieuwe producten krijgen de erkenning van 100% West-Vlaams* streekproduct. Ook zeven hoeveproducenten en drie nieuwe streekproducenten mogen zich voortaan 100% West-Vlaams producent noemen. Dat werd beslist door de meest recente erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van Bestuur van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten (Inagro) in juni 2023. In totaal dragen er nu reeds 622 erkende streekproducten en 436 producenten en verkooppunten het label.

3 nieuwe streekproducenten en 7 nieuwe hoeveproducenten
Drie nieuwe streekproducenten mogen zich voortaan 100% West-Vlaams producent noemen: Wijndomein Beerbosch (Zwevegem), Wijngoed Thurholt (Torhout) en Zoete Zee (Westende-Bad).
Daarnaast zijn er ook 7 nieuwe hoeveproducenten die het label 100% West-Vlaams binnenhaalden. Bij Hoeveslagerij Vlees en zo (Jabbeke) kan je terecht voor vers rundsvlees dat Chaèlle deskundig ter plaatse versnijdt en bereidt. In Veurne hebben Bernard en Nele van Pomanza zowel aardappelen als appels in hun gamma.

Twee nieuwe wijnproducenten dragen nu ook het label 100% West-Vlaams. Op wijndomein Cense de L’Alouette onderhouden Jan en Sebastian wijnstokken in Nieuwkerke, Heuvelland. Alle wijnen worden geproduceerd in monocépage, waardoor de pure smaken van de druiven in de fles behouden blijven. Dirk en Frederik van het Wijndomein Den Nachtegael in Zonnebeke streven naar een diversiteit in smaken en maken wijn met respect voor traditie.

POP-EI, een legkippenbedrijf met vrije uitloop, krijgt eveneens een erkenning. Tot slot vervoegen Hoevebakkerij Forret (Kaster) en Hoeve-ijs De Polderhoeve (Blankenberge) ook de lijst met erkende 100% West-Vlaams producenten.

20 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen zeven categorieën namelijk wijn, bier, aperitief, brood & gebak, chocolade, zuivel en vlees. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden ambachtelijk geproduceerd in West-Vlaanderen.

Enkele producten zijn ontwikkeld binnen het project Verdwenen Zwinhavens en kregen een erkenning. Het Zwinlandschap zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de Zwingeul met bloeiende wereldhavens erlangs. Voor dit project werd een fietsroute met virtual reality tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontworpen. De ondernemers langs die route ontwikkelden samen met Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh producten met een middeleeuwse toets.

De categorie ‘wijnen’ breidt onder meer uit met de wijnen van Thurholt (Torhout) en Beerbosch (Zwevegem). Ook de wijnen van Cense de L’Alouette en Mérula (Sint-Kruis) zijn aan diezelfde lijst toegevoegd.

De categorie ‘aperitief’ verruimt met de Lost Harbour Zwin Gin van de Damse Brouwers en Jus de Mer GIN. Ook de Thurholt gin kreeg het label.

Jus de Mer (Middelkerke) krijgt eveneens een erkenning voor de Jus de Mer dubbel 8, een bruin bier van hoge gisting met nagisting in de fles. De lekkere kersen van Hoeve Mahieu (Wervik) verwerken de buren van Belgian Contract Brewery (Menen) tot een fris kersenbier, genaamd LEKKERS. Ook dit heerlijk schuimend biertje is aan de lijst van erkende producten toegevoegd.

Bakkerij Philippe (Knokke-Heist, zie foto) vond z’n inspiratie in de voorraden van de Verdwenen Zwinhaven bij biergist en masteluin en creëerde twee types brood: de Masteluin (en variatie: Masteluin en rosine) en het Middeleeuws grof.

Het zilt honingijs van de Beukenhoeve vult de categorie ‘zuivel’ verder aan. De makers lieten zich inspireren door de middeleeuwen waar honing de zoetstof was bij uitstek. Ook met de citroensorbet met paradijskorrel van Hoeve Hazegras in Knokke-Heist kunnen we ons verfrissen deze zomer.

Hoeveslagerij Bonne (Damme) krijgt een erkenning voor de Oud Dammenaar, een droge worst met pittige paradijskorrel en de BBQ-grillworst, een middeleeuwse grillworst voor op de barbecue.

De Chocopraline Duindoorn, Neusje van de zee, Zeedijkpraline en de Zeedijktegel tablet van Zoete Zee (Westende-Bad) mogen zich voortaan ook 100% West-Vlaams noemen. Tot slot is de Gruutpraline van Chocolatier M ook aan categorie ‘chocolade’ toegevoegd.

*‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

Enkele van onze 100% West-Vlaams-producenten brengen samen met De Foodarcheoloog de middeleeuwen op je bord. Proef jij deze zomer de Gruutpraline, van Chocolatier M, het Masteluin en rosine van Bakkerij philippe of de Lost Harbour Zwin Gin van Damme Bier langs de fietsroute Verdwenen Zwinhavens?

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.