Home > Broederschool van Roeselare op wisselkoers: op het uitwisselingsmenu, Spanje, Italië en Griekenland

Broederschool van Roeselare op wisselkoers: op het uitwisselingsmenu, Spanje, Italië en Griekenland

Geschreven op 20 oktober 2022 om 13:18 door Mario De Wilde

De Broederschool van Roeselare heeft als rechtgeaarde Epas-school een jarenlange traditie van uitwisselingsprojecten met Europese scholen. Die moeten de leerlingen helpen om de culturele diversiteit in Europa te ontdekken en te waarderen. Dit jaar staan op het uitwisselingsmenu: Spanje, Italië en Griekenland.

“Buitenlands reizen moeten onze leerlingen helpen zich bewust te worden van hun eigen cultuur, precies door het contrast met de andere cultuur,” stelt Bart George, taalleerkracht en zo’n twintig jaar terug de initiatiefnemer. Dit jaar neemt hij samen met collega Maaike Geerardyn zijn klas mee naar Los Barrios nabij Gibraltar; begeleidende leerkrachten zijn dus niet per se taalleerkrachten. “Vlaming-zijn is méér dan je eigen taal en meer dan Thuis of Familie op de buis, frietjes en een pintje – al horen al deze aspecten erbij, net zoals de tapas deel uitmaken van de Spaanse identiteit.”

“We werken met de formule van gastgezinnen”, gaat Peter Devlieger verder.” Zo’n verblijf in een gastgezin houdt alles goedkoop én biedt een unieke kans om écht contact te hebben met de gewoonten van de inwoners van een ander land.” Collega Dymphna Maes, samen met Peter de organisator van de reis naar Argolida in Griekenland, vervolgt: “Onze leerlingen moeten in zo’n gastgezin ook ‘op eigen benen’ kunnen staan en oefenen zich in zelfredzaamheid. De leerlingen krijgen bovendien een unieke kans om hun taalvaardigheid in te oefenen op een veel bredere manier dan ze op de schoolbanken doen: bij het leren van een taal gaat het uiteindelijk niet om woordenlijsten of grammatica alleen, maar vooral om levensechte communicatie!”

“Een uitwisseling is inderdaad zoveel meer dan taal alleen”, stelt Lieselot Laperre. Zij trekt samen met collega Stephanie Seys de Epas-groep op school; zij gaan met hun leerlingen richting Portugal. “Leerlingen krijgen heel wat projectwerk ter voorbereiding of verwerking achteraf. Ze moeten dus vaak samenwerken met Belgische zowel als met buitenlandse leerlingen en dat op zich is ook een uitstekende leerschool”.

Directeur Lisa De Ruyck vindt dit vrijwilligerswerk van haar leerkrachten méér dan passend in de visie van de Broederschool. “In de eerste plaats geven we onze leerlingen de mogelijkheid om een beetje Europeaan te worden. In de wereld van morgen zijn we meer dan Roeselarenaar, meer dan (West)Vlaming, meer dan Belg: we zijn allen Europeanen. Hoe leven mensen in andere landen van de Europese Unie? Welke waarden, normen, ideeën hebben we met elkaar gemeen? Dat leren onze leerlingen in een gastgezin. Burgerzin – een van de eindtermen voor het secundair onderwijs – gaat daar over. Leerlingen helpen om bewuste, kritische burgers te worden, die open staan voor wat er in de wereld gebeurt en wat er in de toekomst gebeuren zal, die zich begaan weten bij de wereld, en in die wereld een rol willen spelen.
Jordy Dehaene en Grietje Dewulf -zij gaan naar Siena met een groep- vallen haar bij: “Vandaar dat bij die uitwisselingen ook telkens rond een maatschappelijk thema gewerkt wordt: in Andalusië werkten we rond immigratie, in Catalunia rond de spanning standaardtaal en regionale taal, in Toscane over de Middeleeuwse en de renaissancekunst, in Berlijn over de Koude oorlog, en we ontdekken Griekenland als de bakermat van onze (toneel)cultuur.”

De Broederschool wil een goedkope school zijn, die degelijk onderwijs aanbiedt. “We willen géén projecten die veel geld kosten aan de ouders, en voor de leerlingen een duur snoepreisje zijn” weet Lieven Roels die samen met L.O.-leerkracht Leen Steel verantwoordelijk is voor de reis naar Cadiz in Spanje. “Natuurlijk proberen we financiële steun te krijgen van de overheid, maar we verwachten dat de leerlingen ook zelf de handen uit de mouwen steken. Zo organiseren zij zelf fundraising-activiteiten die als financiering voor de uitwisseling gebruikt worden. Dit schooljaar verkopen we artisanale kroketten, en we gaan zoals vorig jaar ook weer voor een Boules-de-Berlinactie. Trouwens: wie wil kan gerust een bestelling plaatsen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.