Home > Kijk. Brandweer Westhoek beschikt voortaan over een Mobiele Commando Unit

Kijk. Brandweer Westhoek beschikt voortaan over een Mobiele Commando Unit

Geschreven op 28 februari 2024 om 07:01 door Mario De Wilde

In Houthulst werd gisteravond de splinternieuwe Mobiele Commando Unit voorgesteld. Deze mobiele commando unit speelt een cruciale rol bij het coördineren en leiden van grootschalige brandbestrijdings- en reddingsoperaties. Het voertuig is uitgerust met de nieuwste 5G technologie waardoor naadloze communicatie mogelijk is tussen onze teams ter plaatse, het crisiscentrum en andere hulpdiensten. Deze communicatie stelt ons in staat om snel en accuraat informatie uit te wisselen, beslissingen te nemen en de coördinatie van de operatie te optimaliseren.


Coördinatie en overleg bij noodsituaties
De mobiele commando unit beschikt over een vergaderruimte waarin de diverse disciplines binnen de noodplanning (brandweer, politie, medische diensten, logistieke diensten en communicatiediensten) en betrokken partijen kunnen overleggen en beslissingen nemen tijdens grootschalige interventies. Dit bevordert de samenwerking en zorgt voor een gecoördineerde respons in situaties die om een gezamenlijke inspanning vragen. Daarnaast is er een aparte ruimte voor radio-operatoren en notulisten om de ontwikkelingen op het terrein verder op te volgens tijdens de overlegmomenten. Aan de buitenzijde werd een luifel voorzien zodat snelle briefings van flankofficieren, speciale teams en manschappen ook buiten in overdekte omstandigheden kunnen gebeuren.
5G Technologie voor een vlotte communicatie
In de mobiele commando unit vinden we een state-of-the-art commandocentrum met computersystemen en een 86” smartboard, waardoor we real-time informatie over de noodsituatie kunnen analyseren en visualiseren. Hierdoor kunnen we de situatie beter begrijpen, de strategie bepalen en de inzet van middelen optimaliseren. Binnen het project Flanders Smart Field Services wordt onderzocht hoe Brandweer Westhoek 5G-technologie kan inzetten om betrouwbare breedbandverbindingen te creëren tijdens noodsituaties, zoals rampen en grote evenementen. Het gebruik van 5G verbetert niet alleen de betrouwbaarheid van communicatieplatformen, maar het maakt ook het verzenden van grote hoeveelheden digitale informatie naar andere diensten mogelijk. Dat biedt opportuniteiten om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot beelden van mobiele camera’s en drones in de Mobiele Commando Unit, die uitgerust is met de nieuwste 5G technologie.

De vergaderruimte is tevens voorzien van een goeie warmte/koude isolatie en een ventilatiesysteem. Een vergadertafel waaraan zowel staand als zittend kan vergaderd worden, zorgt voor de nodige ergonomie tijdens de vaak langdurige inzetten. De mobiele commando unit kan ruim 2 uur autonoom werken op batterij en is voorzien van een stroomgroep om zelfstandig te kunnen verder werken zonder andere stroomvoorzieningen.

Er was al meteen een eerste test en die kan je hier bekijken

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.