Home > Bouw stormvloedkering in Nieuwpoort bereikt nieuwe mijlpaal 

Bouw stormvloedkering in Nieuwpoort bereikt nieuwe mijlpaal 

Geschreven op 26 juli 2021 om 11:41 door Mario De Wilde

In de havengeul van Nieuwpoort krijgt de stormvloedkering meer en meer vorm. In het najaar start een nieuwe fase. Vanaf september voert de aannemer de voorbereidende werken uit voor het neerlaten van de drempel tussen beide landhoofden. Deze werken zullen op bepaalde momenten voor hinder voor het scheepvaartverkeer zorgen. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zal de vaarweggebruikers correct en tijdig op de hoogte brengen via wekelijkse updates.

Om Nieuwpoort en het hinterland te beschermen tegen zware stormvloeden, startte MDK in 2018 met de bouw van de stormvloedkering op de monding van de IJzer. Het landhoofd op linkeroever is ondertussen afgewerkt. In de bouwkuip op rechteroever is het landhoofd volop in aanbouw.

In september starten de voorbereidende werken voor het neerlaten van de betonnen drempel tussen de twee landhoofden. In die drempel komt uiteindelijk het keerlichaam te liggen. Vooraleer dat kan gebeuren is er nog heel wat voorbereiding nodig: baggeren en plaatsen van bodembescherming, damwanden en berlinerwanden. Het effectief plaatsen van de drempel gebeurt pas in 2022. Daarna wordt de drempel nog gefixeerd en wordt de aansluiting met de landhoofden gerealiseerd. Gedurende de voorbereidende werken dit najaar, zal er regelmatig beperkte doorgang zijn in de vaargeul voor de vaarweggebruikers. Deze hinder zal van fase tot fase verschillen.

In bepaalde fases geldt de beperkte doorgang enkel tijdens de werkuren (van 7u tot 17u op weekdagen), in andere fases zal er ook ’s avonds en in het weekend beperkte doorgang zijn. De werken aan de stormvloedkering zijn sterk afhankelijk van het weer waardoor de planning soms onverwacht kan wijzigen. Sommige fases zijn afhankelijk van het getij, waardoor de normale werkuren wat kunnen opschuiven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.