Home > Bosgroep Houtland wil 30ha (60 voetbalvelden) dood bos in het Brugse herstellen

Bosgroep Houtland wil 30ha (60 voetbalvelden) dood bos in het Brugse herstellen

Geschreven op 25 januari 2021 om 15:32 door Mario De Wilde

Het is u misschien al opgevallen, steeds vaker zie je volledige naaldbossen die bruin kleuren. Zwakke en stervende bomen worden aangetast door schorskevers, wat massale bossterfte tot gevolg heeft. Ook in de West-Vlaamse-Zeeuwse grensregio is het een probleem. Een probleem met complexe onderliggende oorzaken: de klimaatwijziging, verdroging, de homogene aanplanting van naaldbossen en een gebrek aan diversiteit. Negen partners uit België en Nederland gaan nu samenwerken aan een oplossing.
Bossen onder druk
Zowel in Oost-Vlaanderen (B), West-Vlaanderen (B) als Zeeland (Nl) is een groot gedeelte van de naaldbomen aangetast door schorskevers zoals bijvoorbeeld de letterzetter. Het toenemende probleem is rechtstreeks gelinkt aan de veranderende klimaatomstandigheden. Door de droge zomers van de afgelopen jaren verzwakken heel wat bomen en worden ze vatbaarder. Maar het probleem is ook te wijten aan het beheer van bossen in het verleden. Een soort als Fijnspar werd veel geplant terwijl deze niet geschikt is voor droge zandbodems. Daarnaast komen er ook veel homogene dennenbossen voor. Het gebruik van slechts één soort op grotere oppervlaktes en het feit dat deze bomen veelal te dicht op elkaar staan, maken dat de bossen kwetsbaarder zijn voor ziekten en plagen. Kortom, actie is vereist om het probleem aan te pakken.
Grensoverschrijdende aanpak

De partners willen een gezamenlijke visie over, en aanpak voor de aantasting van bossen ontwikkelen. Nog te vaak wordt het probleem onderschat, wat begrijpelijk is, een groot gedeelte van de bospercelen is in handen van privéeigenaars wat het moeilijk maakt om de exacte impact te kennen. De projectpartners willen bosbeheerders, privéeigenaars en overheden verenigen en met een wetenschappelijke studie het probleem in kaart brengen. Zo kan men, om bossen die aftakelen als gevolg van de afgelopen droge zomers, weer herstellen. Ter info, in de regio Brugge hebben we reeds kennis van 30ha (60 voetbalvelden) volledig dood bos als gevolg van de droogte.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.