Home > Boetprocessie van Veurne (30 juli) belooft weer historisch topevenement te worden

Boetprocessie van Veurne (30 juli) belooft weer historisch topevenement te worden

Geschreven op 14 juli 2023 om 07:12 door Mario De Wilde

Op zondag 30 juli gaat naar aloude jaarlijkse traditie te Veurne opnieuw de Boetprocessie door de centrumstraten. Deze processie is geen stoet die de toeschouwers in historiserende tonelen fragmenten brengt uit de rijke geschiedenis van de Boetestad. Het is integendeel een aaneenschakeling van bijbelse taferelen waarvan telkens het verlossende lijden van Christus het thema vormt. Deze volkse tonelen dateren grotendeels uit het einde van de 17de eeuw, toen ze aan de Boetprocessie werden toegevoegd. Immers, de eerste processies, die vanaf 1644 te Veurne plaats vonden, bestonden enkel uit penitenten, grotendeels beladen met een kruis, en zo de voetsporen van Christus drukkend. Gaandeweg achtte de Sodaliteit, het nog altijd bestaande Veurnse broederschap dat de Boetprocessie sedert 1646 inricht, wenselijk, om er scènes uit de passie, en later, uit andere Bijbelfragmanten aan toe te voegen.

Op zondag 30 juli brengen de Sodalissen om 9.45 uur het Calvariekruis via de Appelmarkt en de Grote Markt over van de Sint-Niklaaskerk naar de Sint-Walburgakerk, waar om 10 uur een plechtige eucharistieviering aanvangt. Vanaf 15.30 uur begeleidt de oude klok ’t Bomtje met regelmatige slag de Boetprocessie.

Toeschouwers kunnen deze indrukwekkende processie gratis zien voorbijtrekken op een plaats in het centrum. Langs de oude gekasseide straatjes zoals de Zwarte Nonnenstraat krijgt dit immaterieel erfgoed nog extra cachet. Zitplaatsen kunnen op veel plaatsen langs het parcours gehuurd worden. Op de tribune in de Noordstraat heb je natuurlijk het mooiste zicht op de processie.

Tribunekaarten worden verkocht bij Visit Veurne, Grote Markt 29, 8630 Veurne –  Tel.  058 33 55 31 of mail: visit@veurne.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.