Home > Boerenbond vraagt vandaag tijdens E3 Prijs Harelbeke aandacht met spandoeken

Boerenbond vraagt vandaag tijdens E3 Prijs Harelbeke aandacht met spandoeken

Geschreven op 26 maart 2021 om 10:05 door Mario De Wilde

Vandaag is er de E3 Saxo Bank Classic, de jaarlijkse wielerwedstrijd met vertrek en aankomst in Harelbeke. Het is een wedstrijd van ongeveer 200 kilometer voor eliterenners. Bij de start van het nieuwe wielerseizoen organiseren Boerenbond en haar leden een spandoekenactie langs de routes van een aantal iconische voorjaarskoersen. Het opschrift van de gigantische spandoeken luidt ‘Een Flandrien heeft ruimte nodig’ en past binnen de bredere Boerenbondcampagne #geefboerenruimte. De actie is een positieve oproep om die andere Flandriens, namelijk de boeren, de vergunningen en de ruimte te gunnen om te ondernemen. De actie start op vrijdag 26 maart met de E3-koers in Oost-Vlaanderen en eindigt op 14 april met de Brabantse Pijl in Vlaams-Brabant.

Koersende en boerende Flandriens
De wielerkoersen zullen ook dit jaar iets anders lopen dan gewoonlijk – je weet wel, corona… – maar hoe en van waar je dit jaar de voorjaarskoersen ook zal meemaken, het zal je niet ontgaan dat ook deze keer het prachtigste wielerdecor van Vlaanderen dwars door land- en tuinbouwgebied gaat. Onze Vlaamse boeren en tuinders beheren met zorg het grootste deel van de open ruimte in Vlaanderen en geven het haar unieke vorm en schoonheid. Net zoals onze renners leveren onze boeren echte topprestaties in hun vak. De boerenstiel is in vele opzichten zoals koersen: een harde, maar mooie stiel, met doorbijters door weer en wind. De koersende Flandriens zorgen voor de koersen, de boerende Flandriens voor ons landschap en voedsel.

Vergunningsbeleid in het slop
Boeren dragen de koersen een warm hart toe, maar net als de wielrenners hebben ook zij (ondernemers)ruimte nodig. Voor boeren betekent dit concreet: een stabiel vergunningsbeleid en grond om te kunnen werken. Precies daar knelt het schoentje. Het huidige vergunningsbeleid staat zwaar onder druk. ”Zelfs voor bedrijven die aan alle regel- en wetgeving voldoen, is het krijgen van een vergunning een uiterst heikele en onvoorspelbare onderneming geworden. Voeg hier het recente stikstofarrest aan toe dat voor veel onrust en onzekerheid zorgt binnen onze sectoren en daarbovenop nog eens een verlamming van de gehele binnenlandse economie dreigt te veroorzaken. Dan is de impasse is compleet.”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker bezorgd.
Vergunningen zijn nochtans nodig om het bedrijf te kunnen ontwikkelen, om het economisch rendabel te houden, maar ook om te zorgen dat we aan de nieuwe normen kunnen voldoen wat betreft dierenwelzijn en de uitstoot van emissies. Om een toekomstgericht bedrijf te runnen staan ondernemersruimte, bedrijfszekerheid en daarmee een vergunning centraal.

Bovendien moeten de productieve gronden van boeren en tuinders, die onze voedselzekerheid moeten garanderen, vaak wijken voor bosuitbreiding, een opbod aan Vlaamse parken en compensaties allerhande voor wel vergunde industrie. Met een actieve aankooppolitiek worden in het agrarisch gebied gronden aangekocht die in landbouwgebruik zijn. Zelfs de aankoop van huiskavels of verpachte percelen wordt niet geschuwd. Zonder plan, zonder overleg. De ruimte om te ondernemen wordt de Vlaamse land- en tuinbouw actief ontnomen.

E3-koers in Oost-Vlaanderen
Op vrijdag 26/3 trapt de actie af in Kluisbergen met een spandoek van 20 op 15 meter op het boerenerf van melkveehouder Luc Reyntjens. Het bedrijf ligt vlak aan de voet van de Hotondmolen, die letterlijk boven zijn erf uittorent en die samen met het spandoek vanuit de lucht gezien mooi tot zijn recht komt. De actie is een positieve oproep om de boerenflandriens ruimte te laten om nu en in de toekomst te blijven ondernemen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.