Home > Boek ‘Vlaamse Leeuwen, Duitse Bevelen’ geeft boeiend inzicht van de collaboratie in onze regio

Boek ‘Vlaamse Leeuwen, Duitse Bevelen’ geeft boeiend inzicht van de collaboratie in onze regio

Geschreven op 28 maart 2023 om 07:04 door Mario De Wilde

Ronkende toespraken, tromgeroffel, treinen getooid met bloemen. Zo trokken de vrijwilligers van het Vlaams Legioen ten oorlog. De confrontatie met de kazernedrill was hard; die met het front nog harder. Toen het Rode Leger langs het hele oostfront in de tegenaanval ging, kwam het Vlaams Legioen bij -40 graden terecht in de hevigste gevechten. Maandenlang liep het Sovjetleger storm tegen zijn posities voor de Russische pletwals eindelijk zonder stoom viel. Het Vlaams Legioen bracht zeventien maanden zonder veel respijt door aan het front wanneer het tegen een nieuw Russisch offensief ingezet werd. In die tweede slag bij Krasny Bor werd het Vlaams Legioen nagenoeg uitgeroeid.

Het politieke verhaal van de collaboratie werd al exhaustief onderzocht, maar de militaire kant van het verhaal is nog nauwelijks bestudeerd. Philip Vanquaethem dook in meerdere binnen- en buitenlandse archieven en vond tal van onbekende verslagen en originele gevechtskaarten. Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen werkt in detail de geschiedenis van het Vlaams Legioen uit met meer diepgang dan ooit tevoren, vaak van dag tot dag. Ook de talrijke, niet eerder gepubliceerde foto’s zijn ongezien. Uitgezochte pakkende beelden zijn sprekende getuigen van gebeurtenissen die in het boek voorkomen. Door de vele – vaak schrijnende – getuigenissen, brieven en interviews met Vlaamse Oostfronters krijgt het verhaal van het Vlaams Legioen een gezicht, wordt het vermenselijkt en tot leven gebracht.

Philip Vanquaethem (1975) is historicus. Van jongs af aan is hij gepassioneerd door militaire geschiedenis. Zijn focus op de gevechten aan het Russisch front resulteerde in zijn eerste boek over de Vlaamse vrijwilligers voor het oostfront.

Titel: Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen- Auteur: Philip Vanquaethem – €44,95 – ISBN: 9789464369922– 432p – Verschijnt: 27 maart 2023. Uitgeverij Ertsberg

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.