Home > Boek ‘Een droom vol wolken’ van Bruggeling Jonathan Jetten maakt verlies bespreekbaar

Boek ‘Een droom vol wolken’ van Bruggeling Jonathan Jetten maakt verlies bespreekbaar

Geschreven op 14 oktober 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Eergisteren donderdag werd in de Brugse Boekhandel het nieuwe boek ‘Een droom vol wolken’ van Jonathan Jetten voorgesteld. Het prentenboek is uitgegeven door Ambilicious, uitgever van verhalen. Rouw en verlies wordt op een toegankelijke manier beschreven voor jongere kinderen. De wat ouderen kunnen het zelf lezen samen met een volwassene. De volwassene kan het
voorlezen aan de jongere kinderen met de sprekende illustraties als ondersteuning.

Als Juliette naar de wolken kijkt,
denkt ze aan haar beste vriend Tomas.
Een jaar geleden is hij gestorven.
Ze mist hem elke dag, meer en meer.
Juliette droomt over Tomas.
Ze spelen samen op zijn wolk.
Tomas loslaten is lastig.
Ze zoekt haar eigen weg.
Zoek jij samen met Juliette?

Rouw en verlies bespreekbaar maken
Bruggeling Jonathan Jetten (°1981) maakt met zijn verhalen maatschappelijke thema’s bespreekbaar. Met ‘Een droom vol wolken’ is hij niet aan zijn proefstuk toe. Het prentenboek is de heruitgave van zijn debuut over rouw en verlies. Het boek vond de voorbije jaren zijn weg naar scholen en kreeg een plek in verschillende rouwkoffers. Het werd als beste kinderboek bekroond met de publieksprijs Boekgoud 2019. In 2022 ging Jonathan in zee met Ambilicious. Ze brachten samen het leesboek ‘Vulkaankonijn in lichterlaaie’ uit, een verhaal over adoptie en anders zijn.

Vanaf vandaag biedt Ambilicious een thuis aan het verhaal van Juliette en Tomas. ‘Er was een
blijvende vraag om met dit verhaal rouw en verlies bespreekbaar te maken. Een vernieuwde
uitgave drong zich op,’ zegt Inanna. ‘Met respect voor de oorspronkelijke verhaallijn en de
metafoor van de wolken, schreef Jonathan een nieuwe versie met een nieuwe titel.’

‘Dat mensen het boek gebruiken om verlieservaringen te bespreken met hun kinderen, dat raakt mij telkens opnieuw. Het overtuigt me in het feit dat het nodig is, dat kinderen op hun wijze verlies een plaats kunnen geven en dat ze er vrij kunnen over praten,’ vertelt Jonathan. Brugs schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Het is goed met kinderen te praten over verlies en dood en hen bij het gebeuren te betrekken. Als papa van twee zoontjes besef ik ten volle dat als iemand in de nabije omgeving ernstig ziek is, gaat sterven of overleden is, je jouw kind dit verdriet het liefst wil besparen. Tegelijkertijd besef je dat je de realiteit ook niet kan wegcijferen. Dood en afscheid horen bij het leven en dit prentenboek is dan ook een prachtig initiatief van de auteur om dit bespreekbaar te maken met hen.”
Illustraties
De tekeningen zijn aan de hand van illustrator en Bruggeling Olivier Van Gierdeghom (°1981). Hij werd geboren boven de boekhandel van zijn Gooise moeder Titia. Olivier behaalde zijn master aan LUCA School of Arts in Brussel. Na zijn studies werd hij ondernemer in filmreplica’s. Hij is zaakvoerder van de Tovenaarswinkel Olleke, met twee winkels in Brugge.
Auteurslezingen
Jonathan is opgenomen op de auteurslijst van Literatuur Vlaanderen. Hij is erkend om auteurslezingen te geven. Als ‘meester dagdromer’ gaat hij op bezoek in scholen en bibliotheken om voor te lezen uit eigen werk en lezen te promoten. Vanaf vandaag voegt hij ‘Een droom wolken’ en het thema rouwverwerking toe aan zijn lijstje.

Boekgegevens
Titel: Een droom vol wolken
Auteur: Jonathan Jetten
Illustrator: Olivier Van Gierdeghom
Verschijningsdatum: 12 oktober 2023
Aantal pagina’s: 40
ISBN: 9789493275874
Geïllustreerd: ja
Verkoopprijs: € 20,00
Uitvoering: hardcover
Website: boektiek.ambilicious.nl

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.