Home > ‘Bloemen met Smaak’: 4de florale editie van Koket Koksijde feestelijk geopend

‘Bloemen met Smaak’: 4de florale editie van Koket Koksijde feestelijk geopend

Geschreven op 24 september 2021 om 14:00 door Mario De Wilde

Het gemeentehuis van Koksijde vormt van 24 tot 27 september 2021 het unieke decor voor de 4de florale editie van Koket Koksijde. Belgische en internationale floristenteams brengen meesterlijke bloemendecoraties met een knipoog naar het culinaire in onze badplaats onder de noemer ‘Bloemen met smaak’. Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We zijn bijzonder blij dat Lokaal Bestuur Koksijde voor deze vernieuwde vierde editie van Koket Koksijde zal samenwerken met Floraliën Gent. Dankzij hun jarenlange ervaring, kennis, naam en faam zullen we opnieuw een florale topbeleving kunnen aanbieden in en rond het gemeentehuis van Koksijde.”

De rode draad van het prestigieus bloemenfestival Koket Koksijde – Bloemen met smaak is geïnspireerd door de nabijheid én het jubileumjaar van de Koksijdse Hotelschool Ter Duinen en Horeca Koksijde. Met de initiatiefnemer Ides Leys en bloemsierkunstenaar Jo Pattyn in gedachte brengt het thema van Koket Koksijde een florale ode die tot de verbeelding spreekt. Het laat de bezoekers genieten van de mooiste en meest bijzondere bloemen, planten, arrangementen en bijzondere indoor en outdoor creaties. Niet alleen florale kunst en groene binnenruimtes maar ook geurende kruiden en de Belgische chrysant als najaarsbloem worden er in de kijker gezet. De samenwerking met Floraliën laat ook toe het project een internationale uitstraling te geven.
Inkom
PTI Kortrijk campus Wetenschap en Groen toont, aan de inkom van het floraal evenement, een doorlopende tafel die als warm onthaal fungeert waarbij interieur en exterieur in elkaar overlopen. ‘De smaak van bloemen’ bestaat uit een buitentafel met zand, fruit en duingras, een tafel in het portaal met groenten en bloemen en een tafel in het gemeentehuis zelf met fruit en bloemen.

-Niveau 2 Binnen in de raadzaal ‘de Kokpit’ (verdieping +2) kan je het werk bewonderen van het internationaal Japans talent Haruko NODA en haar team met een verwijzing naar het Japanse Chrysanten festival – “Onderwater wereld”.Chrysanten komen oorspronkelijk uit China, maar chrysanten en kersenbloesems worden beide beschouwd als typische Japanse bloemen. Men geloofde dat de chrysanten veelbelovende bloemen waren die een lange levensduur aanduiden en eeuwige jeugd en ze werden in China als geneeskrachtige kruiden gebruikt. Op de doorgang verwelkomen de zussen Vanneste van Maison Julie en ’t Hof ter Velde met een romantisch aangeklede tafel.
Serpentines mogen op een feest niet ontbreken. Olivier Petillion en team zorgen voor een florale interpretatie van dit feestelijk element.
-Niveau 0
Op het gelijkvloers zien we werken van het Roemeense designteam City Flowers met Alina Gordin – designer, Irina Gheta – assistent/marketing en Mircea Gheta – logistics.
Tania Huyghe brengt ons een artistieke florale ‘photoboothcorner’ waar men naar hartenlust selfies kan nemen aan een feestelijke en smaakvolle bloemenzee.
Tweemaal Belgisch Kampioen Stefan Van Berlo verrast met een bloementol die symbool staat voor het terug kunnen draaien, in een vrije wereld, draaien op de dansvloer van een feest en gewoon weer onbezonnen kunnen circuleren en eens lekker zot gedraaid verder kunnen gaan.
-Niveau -1
Op een coronaveilige manier wordt het publiek naar beneden geleid doorheen de aangeklede en floraal versierde tafels van topfloristen Geert Pattyn en team met o.a. Carl Depuydt, Benoit Vandendriesche, Leen Roelens en Werner Crolet. Zij brengen ons langsheen een landschappelijke binnentuin en een lange meanderende tafel gedekt rond verschillende thema’s. De aankleding wordt voorzien met een topcollectie laurieren die op elk feest thuis horen. Lokale designzaken en restaurants zorgen mee voor de aankleding van de tafels.
Buitentuin
Naast de decoratie binnen wordt op het Theaterplein voor het gemeentehuis een buitentuin aangelegd van 1000m². Hier staan naast florale installaties vooral de Belgische chrysanten en kruiden centraal. De doelstelling bij deze vernieuwde editie is de realisatie van een mooi ingerichte ontmoetingsplaats tussen verschillende generaties en het creëren van een goede groepsdynamiek. Topfloristen brengen er meesterlijke bloemendecoraties met een knipoog naar het culinaire in de badplaats. In een vernieuwde opstelling met Black Boxen worden florale installaties tentoongesteld. De arrangementen zijn vegetatief of bloemrijk opgemaakt uit natuurlijke materialen. Onderstaande florale kunstenaars werken ook mee aan het florale verhaal: Fran Salomez, Hilde Verhelle, Fleur Dewaelsche, Johan Vansteenkiste, Nele Destoop, Phebe Bovyn, Wim Dierendonck, Koenraad Fonteyne, Paulien Verhaert, Katia Gilmet, Richard Mos (Nederland), Mullebrouck Liselotte, Bloemen Ann, leerlingen opleiding florist van het Scheppersinstituut te Wetteren, Kathy Vercauteren.

In de Zeelaan kunnen we nog nagenieten op de florale zitbanken aangekleed door Tim Beyens. De rotonde ‘de Poort’ naar Koksijde werd feestelijk aangekleed door Ides Leys en Jo Pattyn met een kunstwerk van de werf Oostduinkerke. Een sterke florale verwijzing naar het culinaire Koksijde en een schitterende verwelkoming voor iedereen die Koket Koksijde komt bezoeken.

Openingsuren Koket: vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september: 10-22 uur / maandag 27 september: 10-18 uur.
Toegangsprijs:
• € 10
• € 5 voor inwoners en tweede verblijvers met K-pas
• Tot 18 jaar gratis
Info: dienst Toerisme – 058 51 29 10 – www.visitkoksijde.be/koketkoksijde

foto’s ©Sofhie Legein – Lokaal Bestuur Koksijde

 

 

 

1 reactie

ann patfoort
Geschreven op 2021-09-27 12:18:37
zondag26/9/2021 koket koksijde komen bezoeken . als oud koksijdenaars ( 27jaar terug uitbaaters en eigenaars van bakkerij joris koksijde dorp zeelaan 57 )we kwamen veel van ons klanten tegen het was een warm terug zien . we vonden het een mooi alternatief voor de bloemenstoet en je kunt er langer meerdere dagen van genieten : proficiat geslaagd project . super originele verwerking van bloemen en ook met aandacht voor het koken en tafelen ....we kijken al uit naar de volgende editie grt joris en ann

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.