Home > Blindproeven in de echte betekenis van het woord bij Benedickt Vertriest (50) uit Knokke-Heist

Blindproeven in de echte betekenis van het woord bij Benedickt Vertriest (50) uit Knokke-Heist

Geschreven op 17 maart 2022 om 19:20 door Mario De Wilde

Over veertien dagen opent er een bijzondere wijnboetiek in de Kerstraat van Heist. Dan opent Benedickt Vertriest (50) zijn Wijnhandel De Wijnboer. Wat alles zo bijzonder maakt is dat Benedickt ruim tien jaar geleden van de ene op de andere dag volledig blind werd. Door een medische fout verloor de Heistenaar nagenoeg zijn volledig zicht en kan hij alleen nog licht en donker onderscheiden. Benedickt Vertriest: “Als een bokser belandde ik in de touwen want echt uitzicht op herstel is niet mogelijk, al weet je natuurlijk maar nooit. Ik was nog niet eens 40 en op die leeftijd kan en mag je ook niet bij de pakken blijven zitten. Ik kreeg gelukkig veel steun van de mensen van de zeilclub en was eigenlijk al heel mijn leven gebeten door de zee en watersport. Ik heb destijds alle watersporten beoefend. Op zee kan ik alles loslaten en mijn hoofd leegmaken. Bovendien heeft het water voor mij een heel rustgevend effect. Ik kan enorm genieten van de natuurelementen. Wanneer je niet meer ziet, worden andere zintuigen extra geprikkeld. Ik richtte wat later Dogs4Blind op want zoals onze slogan zegt ‘Onafhankelijkheid heeft vier pootjes’. Dogs4Blind kiest resoluut voor ondersteuning van jongeren van twaalf tot achttien. Het is net in die cruciale tienerjaren dat je jezelf en de wereld leert kennen, grenzen aftast en verlegt, beslissingen neemt. Het is net dan dat je alle steun kan gebruiken.”

Door zijn ouders werd hem als kleine jongen spreekwoordelijk de liefde voor de wijn met de paplepel ingegoten. Die liefde voor wijnen werd een passie en dus rijpte het idee om een eigen wijnhandel te beginnen. Benedickt: “Op 2 april open ik hier mijn zaak in de Kerkstraat. Ik wil mensen advies geven op vlak van hun geliefde wijnen. Nog veel te vaak wordt er gekocht op het uiterlijke. Een hip etiket doet veel mensen een keuze maken die niet altijd de goede is. Ik zeg niet dat ik altijd het onderscheid kan maken maar als ik wijnen proef, kan ik niet afgaan op de kleur, de helderheid of de schijn. Alle afleidingen of tierlantijntjes hebben weinig effect op mij, precies door mijn blindheid. Ik wil mensen in mijn zaak tijdens een woordje advies zoveel mogelijk raad geven en dat kan gerust met een glaasje erbij. Ik wil luisteren naar wat de mensen precies zoeken en bij welk gerecht het bijvoorbeeld moet passen. Ik focus me vooral op de Europese wijnen waarbij de Franse ambachtelijke domeinen een pluspunt vormen door hun authenticiteit. Bij aankoop van sommige Franse wijnen, gaat er ook een bedrag rechtstreeks naar Dogs4Blind.”

In het tweede gedeelte van de winkel in de galerij komt er een ruimte voor cursussen, workshops en proeverijen. Benedickt: “Allemaal heel kleinschalig, hoor. Zo’n vier à vijf aanwezigen is ideaal want anders wordt het te ingewikkeld en op die manier kan ik ook persoonlijk mijn adviezen geven. In een volgend gedeelte van de winkel komt er dan een afdeling keramiek van Jodie’s Art. Ook hier kunnen workshops gegevens worden en gebeuren er opleidingen om leuke ontwerpen van keramische dingen te maken. Ik denk bijv. aan de drinkbak voor de hond met onderaan zijn afbeelding er in verwerkt. Het wordt dus een heel mooie kruisbestuiving wat er hier gaat gebeuren.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.