Home > Blij, blij, blij….Diksmuide is de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

Blij, blij, blij….Diksmuide is de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

Geschreven op 1 april 2022 om 15:34 door Mario De Wilde

De Diksmuidse groen- en milieudienst zet al enkele jaren hard in op een bijenvriendelijk beleid. Die inspanningen leveren z’n vruchten af, want onze stad kwam als winnaar uit de bus tijdens de groenawards van de Vereniging voor Openbaar Groen, dé instantie voor groen- en milieudiensten in Vlaanderen. Diksmuide werd verkozen als bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen, in de categorie van gemeenten met minder dan 40.000 inwoners. Die prijs beloont de jarenlange inzet van de groen- en milieudienst voor een bijvriendelijke omgeving. Ook de wegendienst verdient lof, want medewerkers staken de handen uit de mouwen voor heel wat onthardingsprojecten in Diksmuide.

Bijvriendelijk beleid

Het stadsbestuur maakt al heel wat jaren werk van een bijvriendelijk beleid om zo de drastische sterftecijfers van de bij aan te pakken. Onze stad is met die aanpak voorloper onder de Vlaamse gemeenten. De opmaak van een hemelwater- en droogteplan resulteerde in enkele ‘quick wins’ waarbij verharde grijze zones omgetoverd werden in een kleurrijke groenzone met bijvriendelijke aanplantingen. Denk maar aan de groenstrook langs de begraafplaats in de Woumenweg, en aan het bijenparadijs op de hoek van de Grauwe Broedersstraat vlakbij het postgebouw.

Bloemrijk Diksmuide

Omdat het niet goed gaat met de bijenpopulatie wil het stadsbestuur het diertje alle overlevingskansen geven. Bloemen zijn daarbij een reddingsmiddel. Open graslanden, wegbermen, herstelsleuven na nutswerken, plantvakken, boomspiegels, … Alle groenzones op het openbaar domein worden door een bijvriendelijke bril bekeken en waar nodig worden bijvriendelijke aanplantingen voorzien. Voor die bebloeming ontving onze stad bovendien ook een aparte award tijdens de groenawards van de VVOG. Onze stad scoorde de maximumscore van drie bloemen bij de boordeling van onze bloemenrealisaties.

Burger aan zet

Niet alleen het stadsbestuur is aan zet, ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Zo kunnen Diksmuidelingen jaarlijks intekenen op een groepsaankoop van bomen, struiken en gevelplanten aan voordelige tarieven en zullen bedrijven en burgers gestimuleerd worden om voor ontharding te kiezen. Ook verschillende gemeentelijke verordeningen dragen bij tot de biodiversiteit. Regels over het kappen van bomen of afsluitingen en verharding van voortuinen zorgen dat inwoners mee op de bijvriendelijke kar springen. De bijenwerkgroep die werd opgericht in de schoot van de stedelijke milieuraad, verenigt burgers die zich willen inzetten voor ons bijenbeleid. De werkgroep tekende in 2019 een bijenactieplan uit. Infoborden, evenementen, een bij-zondere fiets- en wandelzoektocht, … zorgen voor de nodige sensibilisatie, en reiken inwoners concrete tips aan om hun eigen balkon of tuin bijvriendelijk te maken.

Biodiversiteit boven

Ook de komende jaren blijft de groen- en milieudienst werk maken van een bijvriendelijk Diksmuide. De dienst zet daarom maximaal in op de ontharding van voetpaden in doodlopende straten en werkt daarvoor samen met geïnteresseerde burgers. Daarnaast wordt er ook een educatief programma op poten gezet, zodat scholen hun leerlingen in het bijvriendelijk bad kunnen onderdompelen. Door de bijenpopulatie ten slotte te monitoren wil de dienst nog gerichter het plantenaanbod bijsturen in functie van het diertje in nood. De resem aan acties komt niet alleen het bijenbestand ten goede, ook de biodiversiteit in het algemeen vaart er wel bij en dat is van cruciaal belang voor ons ecosysteem.

Foto: schepen Martin Obin samen met medewerkers van de wegendienst en groen- en milieudienst die meermaals in de prijzen vielen op de groenawards.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.