Home > Blankenbergse havenfeesten vieren eind mei hun 70e editie met knipoog naar het verleden

Blankenbergse havenfeesten vieren eind mei hun 70e editie met knipoog naar het verleden

Geschreven op 17 mei 2022 om 14:37 door Mario De Wilde

Blankenbergse havenfeesten vieren einde deze maand hun 70e editie. Jawel, Blankenberge is van 26 tot en met 29 mei opnieuw vier dagen lang het epicentrum voor het varend erfgoed en de maritieme muziek. Burgemeester Björn Prasse: “Nieuwe kaaien, een nieuwe barcadère, nieuwe straten langs de immer mooie Paravang. Het wachten op een zeventigste editie van onze havenfeesten duurde langer dan ooit. De pandemie liet ons bijna drie jaar wachten. Maar nu is het eindelijk zover. Een prachtig decor en opnieuw tal van activiteiten voor jong en oud. De havenfeesten zijn gedurende die vele jaren gegroeid vanuit de verschillende maritieme en folkloristische verenigingen: beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen gaan we er weer een fantastisch feest van maken!”.

Centraal staat de folklore met een knipoog naar het verleden en de Blankenbergse roots, maar ook een Sail met tal van authentieke schepen, waarvan een aantal ook open zijn voor bezoek. Ga gerust aan boord van twee grote en unieke schepen die speciaal voor deze gelegenheid in de haven voor anker liggen. Het gaat om de Kamper Kogge, een twintig meter lang transportschip met een enorme geschiedkundige reputatie of proef de rum aan boord van het fairtradeschip Tres Hombres, het enige trans-Atlantische zeilend vrachtschip zonder motor.

Peter Sabbe, voorzitter van Gebuurtekring Haven: “De B1 St Pieter, de eigen Blankenbergse schuit, kreeg dit jaar een nieuwe mast aangemeten. Deze zal tijdens de havenfeesten officieel ingehuldigd worden. Daarnaast vaart ook de B72 Jacqueline Denise voorop en zijn er enkele Old Gaffers te gast”.

Het Northsea Folk & Shantyfestival met shantymen uit alle windstreken wordt een internationaal gebeuren. Jonge mensen kwamen via TikTok in contact met de maritieme muziek en gaven een nieuw elan binnen de schantywereld. Zo komen er ook jonge zangers uit Barcelona om liedjes te zingen over de zee.

Er vindt een overhandiging plaats van de scheepsbel van het marineschip De Aster door de admiraal van de Belgische marine. Verschillende tentoonstellingen kunnen een ruim publiek boeien, want er is van alles te zien. 75 jaar Belgische Marine, foto’s over de visserij van toen, ambachten en erfgoedstands. Proef van een gebakken visje of warme wulloks. Er is kinderanimatie, je kan meevaren met de reddingsboot of meerijden met een paardenvisser. Afspraak op de kaaimuren rondom de haven om gewoon te genieten of te flaneren langs alle kraampjes. Welkom op de 70e editie van de Blankenbergse havenfeesten!

De Havenfeesten vinden plaats van donderdag 26 mei tot en met zondag 29 mei. Programma van de Havenfeesten: zie www.visit-blankenberge.be/havenfeesten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.