Home > Blankenbergse eigenaars van kippen kregen voorbije dagen veel vossen over de vloer

Blankenbergse eigenaars van kippen kregen voorbije dagen veel vossen over de vloer

Geschreven op 18 mei 2020 om 17:55 door Mario De Wilde

Tientallen inwoners van Blankenberge en omgeving melden dat vossen de voorbije dagen veel schade hebben aangericht in hun kippenhok. Vossen komen weer vaker voor in Vlaanderen. We moeten af en toe nog aan de vossen wennen, maar ze leveren volgens het stadsbestuur van Blankenberge ook nuttig werk. Ze eten muizen en ratten en ruimen zwakke of zieke dieren uit de weg. Toch veroorzaken vossen soms ergernissen. Een vos gaat ’s nachts op jacht en kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. In het kippenhok doodt de vos vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij de niet verorberde kippen achter of neemt ze mee als voedsel voor de jongen.
Bescherm jouw kippen
Wil je schade door vossen vermijden, dan doe je er goed aan jouw kippen ’s nachts in een afgesloten hok op te sluiten. Lukt dat niet, dan kan je ervoor zorgen dat de vos het kippenren niet binnen kan. Voor een vossenveilige kippenren houd je best rekening met de volgende elementen:

-De omheining is bij voorkeur 2 meter hoog, om te vermijden dat de vos eroverheen springt. De draad is van een stevig gaas.
-De bovenkant van het ren is volledig afgeschermd door een dak, een stevig net of een traliewerk. Dit is vooral handig bij een kleine ren. Ofwel is de bovenkant van de omheining naar buiten toe omgeplooid onder een hoek van ongeveer 30° om de vossen te verhinderen over de afsluiting te klauteren.
-Draad wordt onderaan ongeveer 30 cm in de grond gegraven, waarbij die naar buiten toe is omgeplooid onder een hoek van 90° tot minstens 30°. Dit voorkomt dat de vos onder de draad een gat naar de ren graaft. De draad kan ook recht worden ingegraven maar dan minstens 50 cm diep. Tegels of betonplaten van minstens 40 cm breed, die tegen de omheining worden gelegd, voorkomen eveneens het onderdoor graven.
-Lekken worden uitgesloten door beschadigingen meteen te herstellen. Vermijd opstapjes die de dieren toegang kunnen verschaffen, zoals een boom, een ton, een houtstapel, een speeltoestel of het dak van een bouwsel dat aansluit op het ren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.