Home > Blankenberge gaat werk maken van renovatie stadhuis

Blankenberge gaat werk maken van renovatie stadhuis

Geschreven op 22 januari 2021 om 12:35 door Mario De Wilde

Eergisteren keurde de gemeenteraad het bestek goed voor het aanstellen van een ontwerper voor de revitalisering van het stadhuis van Blankenberge. De opdracht betrof enerzijds de opmaak van een visie voor de ruimere omgeving van het stadhuis (namelijk de site die begrensd wordt door de Zuidlaan, Ontmijnersstraat, de Smet de Naeyerlaan, Kerkstraat en de Scaprhoutdreef) en anderzijds het voorleggen van een ontwerp voor de uitbreiding en de reorganisatie van het eigenlijke stadhuis als administratief centrum.

Jurgen Content, schepen van Openbare Gebouwen en Ruimtelijke Ordening: “Deze uitbreiding en reorganisatie zijn nodig als gevolg van de samenvoeging van het OCMW en het stadsbestuur tot één Lokaal Bestuur. Daarnaast is het stadhuis, dat dateert van 1951-1952, intussen sterk verouderd. Van de zeven ontwerpers die zich kandidaat hebben gesteld voor deze opdracht, heeft het college van burgemeester en schepenen er vijf uitgenodigd voor de volgende ronde van de gunningsprocedure. Uiteindelijk adviseerde de jury om de opdracht toe te wijzen aan de tijdelijke vereniging architectenbureau Bart Dehaene + ZOOM omwille van de duurzaamheid, de invulling van de ontwerpopdracht en de inschrijvingsprijs.”

Enkele krachtlijnen uit het ontwerp

Het bestaande J.F. Kennedyplein fungeert vooral als verkeersrondpunt met parkeergelegenheid, maar heeft weinig relatie met het stadhuis. Daarom stelt het ontwerpteam een grondige transformatie voorop van het J.F. Kennedyplein tot een sterk nieuw stadsplein met daarop het stadhuis. Het nieuwe stadsplein vormt een duurzame verbinding tussen het Koning Albert I-park en het park voor de Sint-Antoniuskerk.

Op dit nieuwe plein voorzien de ontwerpers een overdekt, vrij toegankelijk paviljoen waar activiteiten kunnen georganiseerd worden of dat kan fungeren als toeristisch onthaalpunt. De ontwerpers denken eraan om werken van de in Blankenberge geboren kunstenaar Frans Masereel te verwerken in het paviljoen. Een ander belangrijk element uit de visie is de vergroening van de omgeving rond het Sociaal Huis tot een nieuw buurtparkje waarin ook het jeugdhuis en de voormalige dokterswoning De Soete geïntegreerd worden.

Het stadhuis zelf wordt uitgebreid door een extra bouwlaag toe te voegen op de centrale vleugel. Deze bouwlaag, met een oppervlakte van 500 m², biedt een 360° panoramisch zicht op de stad. Op architecturaal vlak is deze toevoeging eigentijds, maar toch staat ze niet volledig los van de bestaande monumentale architectuur. De architectuurstijl van de toevoeging is kloek en stoer, met oog voor verfijning. In het gebouw wordt een volledig nieuwe verticale circulatie voorzien, die aansluit op de centrale inkomhal en de grote hal op de eerste verdieping. Daartoe worden onder meer een nieuwe trap en nieuwe lift geplaatst.

“Het ontwerpteam heeft aandacht en respect voor de erfgoedwaarde van het stadhuis. Zo worden er geen zware ingrepen voorzien in het bestaande gebouw en blijft de huidige structuur behouden. Ook de historische trap blijft bewaard en de monumentale hallen worden in ere gehouden”, meldt burgemeester Daphné Dumery. Aan de parkzone tussen de achterzijde van het stadhuis en het politiekantoor is een volwaardige dienstingang gepland die aansluit bij een laad- en loszone en bij parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen voor het personeel. De bestaande personeelsingang in de Ontmijnersstraat blijft behouden.

Het publiek zal het stadhuis kunnen bereiken via de bestaande hoofdingang die beperkt aangepast wordt in functie van integrale toegankelijkheid.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.