Home > Blankenberge belooft scherpere controles op inname openbaar domein en onderhoud handelspanden

Blankenberge belooft scherpere controles op inname openbaar domein en onderhoud handelspanden

Geschreven op 9 februari 2023 om 07:48 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Blankenberge wil paal en perk stellen aan de wildgroei aan permanente innames bij handelszaken die het beslag van de openbare ruimte verhogen en te vaak ook een rommelige indruk wekken. Het bestuur zal daarnaast ook de strijd aangaan met gebrekkig onderhouden panden en constructies. Vanaf 1 maart 2023 komen er extra controles op het niet vergund plaatsen van stoepborden of andere blikvangers door handelaars. De gemeenschapswachten, de medewerkers van de dienst Lokale economie en de politie zullen hierop toezien. Wie na een periode van sensibiliseren de regels toch overtreedt, riskeert een GAS-boete. De stoepborden of andere blikvangers kunnen finaal zelfs in beslag worden genomen. Daarnaast komen er ook controles op het basisonderhoud van de vele handelspanden in de stad want jammer genoeg laat ook dit vaak te wensen over en zorgt het voor een verrommelde en zelfs onveilige indruk.

Om de leefbaarheid, de toegankelijkheid en de attractiviteit te verbeteren, trekt het bestuur vanaf 1 maart 2023 alle lopende vergunningen voor het plaatsen van deze innames bij handelszaken in. Handelszaken die het wensen, kunnen vanaf die datum wel een nieuwe aanvraag indienen voor een tijdelijke innamevergunning. Die vraag je online aan via het e-loket met volgende link www.blankenberge.be/vergunning-handelszaak. Heb je geen toegang tot internet? Contacteer dan de dienst Lokale economie op het nummer 050 636 560.

Horecazaken kunnen evenwel, mits de nodige vergunningen, nog altijd een menubord en/of terrasmeubilair plaatsen. Deze uitrustingen zijn nodig voor het uitbaten van een horecazaak en het bedienen van klanten op het terras. Een menubord mag echter alleen zonder uitsprong tegen de gevel van de horecazaak worden geplaatst en niet vrijstaand op voetpaden en in winkelstraten. En ook deze innames moeten aangevraagd én vergund zijn.

Burgemeester Björn Prasse: “Stoepborden of sandwichborden en andere blikvangers allerhande worden vaak permanent gebruikt om handelszaken en hun koopwaar in de kijker te zetten. Permanente innames schieten echter net dat doel voorbij. Die innames van het openbaar domein ogen slordig in het straatbeeld, veroorzaken hinder en zelfs onveilige verkeerssituaties. Op de duur zijn ze ook niet meer bijzonder en vallen ze dus zelfs niet meer op… wat toch het eigenlijke doel is. Tijdelijke acties zullen uiteraard nog steeds kunnen! Met deze structurele en gecoördineerde aanpak neemt het lokaal bestuur de lokale handel en het merk Blankenberge in bescherming en verstevigt zo haar positieve imago van levendige familiale bad- en winkelstad.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.