Home > Björk, Madonna, Bowie en Kate Moss: iconische tentoonstelling van Britse cultfotograaf Rankin in Knokke-Heist

Björk, Madonna, Bowie en Kate Moss: iconische tentoonstelling van Britse cultfotograaf Rankin in Knokke-Heist

Geschreven op 12 februari 2023 om 09:55 door Mario De Wilde

Knokke-Heist presenteert vanaf 25 maart in Cultuurcentrum Scharpoord een opmerkelijke tentoonstelling van de Britse cultfotograaf Rankin. ​Nadat hij in 1991 samen met Jefferson Hack het iconische mode- en cultuurblad Dazed & Confused (nu Dazed) oprichtte, verwierf Rankin grote bekendheid met zijn conceptuele, karaktervolle portretten van beroemdheden als Robert Downey Jr, Björk, Madonna, David Bowie en Kate Moss.

Hij legde de houding van een heel decennium vast met zijn beelden van 90s Britpop en slaagde er in 2002 zelfs in de Britse Queen al lachend vast te leggen. Rankin en Dazed & Confused bleven continu grenzen verleggen en de jongerencultuur vormgeven. Etnische minderheden en LGBTQIA+-modellen werden systematisch in de kijker gezet en tal van rijzende sterren sierden de cover van het tijdschrift. Wat Rankin deed was ongezien: hij democratiseerde de modefotografie en deed de grenzen tussen mode, muziek, film & cultuur vervagen.

In de tentoonstelling “Rankin: The Dazed Decades” wordt zijn onnavolgbare stijl en visie op fotografie onder de loep genomen aan de hand van een selectie beelden die Rankin tussen 1990 en 2016 nam. Rankins grensverleggende fotoarchief belicht niet alleen de maatschappelijke kwesties die in het blad aan bod kwamen, maar ook de sterren en bekende gezichten die de afgelopen dertig jaar de popcultuur domineerden. Deze expo is als een manifest over hoe Rankin de wereld ziet; een politiek statement zonder woorden, met beelden.

‘Rankin: The Dazed Decades’ loopt van 25 maart tot 11 juni. Rankin is beschikbaar voor interviews (zowel vooraf in Londen of telefonisch/via video, als rond de openingsdatum in Knokke).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.