Home > Binnenkort te zien: ‘De vibe van de grootstad in historisch Brugge’ van Carl Soete

Binnenkort te zien: ‘De vibe van de grootstad in historisch Brugge’ van Carl Soete

Geschreven op 19 november 2019 om 11:08 door Mario De Wilde

Reeds zeven jaar schildert Carl Soete steden in de reeks ‘Citylights’. Schilderijen die bruisen van energie en kleur en de levendigheid van een grootstad weergeven. Van zondag 8 tot 15 december 2019 stelt hij tentoon in de historische Jan Garemijnzaal. Een confrontatie met het verleden? Carl Soete schuwt de confrontatie niet. Niet om te shockeren maar om ons te doen nadenken. Ooit bracht hij in de reeks ‘Voorbij het Oosten’ 2003, diptieken met symbolen van het Westen naast heel realistische taferelen van zijn reis naar India. Tekens, symbolen, typografie en publiciteit zijn de leefwereld van Carl Soete. Geschoold én werkzaam als grafisch ontwerper is dit de manier waarop hij de wereld bekijkt én analyseert. In de reeks ‘Citylights’ zijn de symbolen abstracter maar wel degelijk aanwezig.

Luc Martens, ere burgemeester van Roeselare én gewezen schepen van cultuur, schreef daarover: ‘… De stad is voor Carl Soete een speeltuin aan tekens, symbolen, vormen en kleuren. Het samenspel van dit alles geeft een algemene kleurige en dynamische sfeer. Zonder die tekens zou de stad echt grauw en grijs zijn. Zich manifesteren als een versteende en inerte massa. Maar wie op ontdekkingstocht gaat door zijn werk ziet een soort patchwork, een mengelmoes, een hevig vuurwerk van kleurigheid in een eindeloze variëteit van vormen. Zijn schilderwerken zijn een farandole van kleuren en vormen. Ze gloeien en gonzen. Ze barsten open van energie. Ze vertolken de dynamiek en de levendigheid van de stad in een sliert van wat de koplampen van aan- en afrijdende en kruisende wagens zouden kunnen zijn. Of het felle licht van reclamepanelen die de bovenhand halen op de oplichtende vensters en straten rondom…’

Schilderijen die ook de wereld rondreisden om getoond én verkocht te worden: Brussel, Luxemburg, Strasbourg, Maastricht, Amsterdam… en in 2016 Miami en London. En nu in het Belfort van Brugge. De reeks ‘Citylights’ is te bewonderen in de historische Jan Garemijnzaal, Belfort, Markt te Brugge.
Van zondag 8 tot 15 december 2019. Telkens vanaf 11:00 tot 18:00.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.