Home > Binnenkort opent in Brugge de tentoonstelling over Simon Stevin (en is er ook het boek)

Binnenkort opent in Brugge de tentoonstelling over Simon Stevin (en is er ook het boek)

Geschreven op 12 augustus 2020 om 14:11 door Mario De Wilde

Binnenkort opent in Brugge de mooie tentoonstelling over Simon Stevin. Aanleiding is het feit dat hij 400 jaar geleden overleed. Naast de tentoonstelling (met een luik in het stadsarchief en in de Biekorf-bib) wordt ook een boek uitgegeven, zijn er twee filmpjes gemaakt, is er voorzien in boeiende gidsbeurten, de Brugse gidsenverenigingen maakten een Stevin-wandeling, enz. enz. De tentoonstelling is een idee en initiatief van collega-schepen Philip Pierins en schepen van cultuur Nico Blontrock.  Heel wat stedelijke diensten van Brugge werken mee (daarover later méér), maar ook Ugent en andere wetenschappelijke instellingen. Uniek zal in elk geval zijn dat voor het eerst alle originele drukken van de man op één plek zullen samen te zien zijn…..en er komen nog een paar verrassingen…

Trailer tentoonstelling Simon Stevin van Brugghe, 1620 – 2020. Hij veranderde de wereld.

Wooowwww, de trailer van de tentoonstelling is klaar! Knap werk van Mad Monkey Studio's! Delen jullie hem aub? Bedankt!

Geplaatst door Simon Stevin op Woensdag 12 augustus 2020

 

Prachtig boek ‘Wonder en is gheen Wonder’

Volgens Stevin is een natuurverschijnsel een wonder zolang het niet wordt doorgrond. Zodra men het natuurverschijnsel door theoretische beschouwingen of uitgevoerde of bedachte experimenten kan verklaren, is het geen wonder. Deze aanpak is de start voor een nieuwe manier om wetenschap te bedrijven. Stevin leefde in een eeuw van omwentelingen: de boekdrukkunst, de scheiding van de Nederlanden, de humanistische inzichten van Vesalius, Mercator, Dodoens.

In die context ontpopte Stevin zich als een multidisciplinaire wetenschapper die bewust publiceerde in de volkstaal, het Nederduyts, om vooral de middenklasse van zijn tijd te bereiken. Hij boog zich over wiskundige problemen, maar dacht ook na over logica, legerorganisatie, omgangsvormen. Stevin publiceerde rentetabellen en verdedigde de theorie van Copernicus. Hij introduceerde in onze taal woorden zoals onder meer evenaar, omtrek, middellijn, scheikunde, evenwijdige lijnen.

Guido Vanden Berghe promoveerde in de natuurwetenschappen en deed onderzoek in de theoretische kernfysica, numerieke analyse en geschiedenis van de wetenschappen. Eerder schreef hij De geniale wereld van Simon Stevin. Dieter Viaene van zijn kant is erfgoedarchivaris bij het Stadsarchief Brugge terwijl Ludo Vandamme historicus en bibliothecaris is bij de Openbare Bibliotheek Brugge.

Simon Stevin van Brugghe (1548 – 1620). Hij veranderde de wereld | Guido Vanden Berghe, Dieter Viaene en Ludo Vandamme | ISBN 978 90 561 5655 8 | paperback met flappen | 160 pagina’s | € 22,50 | 25 augustus 2020 | Sterck & De Vreese

 

4 reacties

Nico Blontrock
Geschreven op 2020-08-13 15:24:59
Beste Willy, via diverse kanalen: de Brugse gidsenorganisaties, de sociale media van Musea Brugge en onze Simon heeft zelfs een eigen pagina, waar hij vertelt over zijn leven en werk én over de tentoonstelling.
Nico Blontrock
Geschreven op 2020-08-13 15:23:49
Dag Jacqueline, reserveren via de reserveringstool van Musea Brugge. Het boek zal idd te koop liggen in Brugse Boekhandels.
Jacqueline
Geschreven op 2020-08-13 10:35:26
Waar reserveren voor tentoonstelling? Is boek ook te koop in de boekhandel?
Willy Calleeuw
Geschreven op 2020-08-12 15:09:45
Interessante informatie over de tentoonstellingen over Simon Stevin. Waar kunnen wij terecht voor meer info over de tentoonstellingen die starten op 28.8 ?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.