Home > Binnenkort kan er weer massaal (max. 5 kg) fruit geplukt worden op diverse locaties in Brugge

Binnenkort kan er weer massaal (max. 5 kg) fruit geplukt worden op diverse locaties in Brugge

Geschreven op 6 september 2022 om 09:16 door Mario De Wilde

Traditiegetrouw organiseert Stad Brugge in september een publieke fruitpluk in de Brugse Boomgaarden. Zo krijgen de Brugse inwoners de kans om mee te genieten van de jaarlijkse oogst. “Stad Brugge telt een 24-tal boomgaarden, waar een grote variatie aan fruit groeit. Het aanbod omvat vooral appels, maar ook peren, walnoten en pruimen”, zegt schepen Van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Vorig jaar mochten we meer dan 1.700 plukkers inclusief veel kinderen verwelkomen in onze boomgaarden, wat de waardering van de burger voor dit initiatief aantoont. Naast genieten van het fruit, is dit voor veel gezinnen ook een ontspannende weekenduitstap.”

Om iedereen de kans te geven van de fruitpluk te genieten, mag ieder gezin een maximum van 5 kg fruit plukken. Om het hoger hangend fruit te plukken mag enkel gebruik gemaakt worden van een plukstok, of in de volksmond ‘een lange arm’. Deze worden door de plukkers ter plaatse ter beschikking gesteld.

Publieke fruitpluk op zondag 18 september in Beisbroek en Chartreusinne
Op zondag 18 september 2022 tussen 9 en 16 uur stelt Stad Brugge twee boomgaarden publiekelijk open voor de jaarlijkse fruitpluk. Alle ingeschreven gezinnen krijgen op die manier de kans om deel te nemen en van het fruit van de boomgaarden van Beisbroek en Chartreusinnen te genieten.

De boomgaarden van Chartreusinnen herbergen oude rassen fruitbomen, die vooral eet- en stoofappels bevatten. Aan de rand van de boomgaarden kunnen ook perensoorten gevonden worden. De boomgaarden zijn restanten van het oude Kartuizerinnenklooster, waar echter niet veel bomen van overbleven in de 20e eeuw. In 2004 kreeg de Chartreusinne een opwaardering met 170 vruchtbomen, waaronder ruim 70 appelrassen en 30 perenrassen.

Ook in de uitgestrekte boomgaard van Beisbroek staan appelbomen, maar dit zijn appels die bedoeld zijn om te verwerken. “Met de appels van de boomgaard in Beisbroek heb je verschillende opties: vroeger werd er cider mee gemaakt, maar deze kunnen ook gebruikt worden om appelmoes, sap of appelbeignets van te maken. Mogelijkheden genoeg”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Twee plukmomenten voor de buurt
Op woensdag 14 september tussen 14 en 18 uur vinden ook in Hof De Jonghe en op woensdag 21 september tussen 14 en 16u in Oud-Sint-Jan plukmomenten plaats. De boomgaard in Hof De Jonghe ligt verborgen tussen een handvol huizen en een schapenweide. Een verborgen groen plekje in de stad. Midden op de parking van de site Oud-Sint-Jan vind je ook een kleine boomgaard die aan de vroegere tuinen die het domein tot de 19e eeuw sierden doet denken. Plukken doe je in een historische omgeving. Hof De Jonghe en Oud Sint Jan worden voorbehouden voor de buurtbewoners. De oogst is er te beperkt om het grote publiek erop los te laten.

Sociaal en maatschappelijk doel
Nadat de gezinnen met hun emmers vol fruit naar huis gaan, wordt wat nog aan de bomen hangt geplukt door een aantal sociale organisaties. In de voorbije jaren mocht de Stad o.a. leerlingen van het buitengewoon onderwijs Ter Dreve, inwoners van De Rozelaar en mensen van Hoeve Hangerijn verwelkomen. “Het overige fruit van de bomen wordt door enkele sociale organisaties geplukt om zo al het beschikbare voedsel te benutten. Op die manier wordt onze traditionele fruitpluk een echt sociaal gebeuren. We hopen dus zeker om zo veel mogelijk gezinnen en sociale organisaties aan te moedigen om hier deel van uit te maken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Publieke plukmomenten en inschrijving
De publieke plukdagen vinden plaats op:
• Zondag 18 september van 9.00 tot 16.00 uur: Chartreusinne en Beisbroek
• Woensdag 21 september van 14.00 tot 16.00 uur: Gulden Kamer
Inschrijven is verplicht, zo worden lange wachtrijen vermeden. Dat kan via https://www.brugge.be/fruitpluk/plukmomenten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.