Home > Binnenkort in Blankenberge: het Van Audenaerdebad en de Van Kers basketbal- en omnisportzaal

Binnenkort in Blankenberge: het Van Audenaerdebad en de Van Kers basketbal- en omnisportzaal

Geschreven op 25 oktober 2022 om 08:15 door Mario De Wilde

De werken aan het nieuwe sportcomplex vorderen goed. De omnisportzaal, mattenzaal, sportbar en het nieuwe zwembad krijgen steeds meer vorm en maken in de toekomst mee deel uit van De Sportdoze. Het zwembad en de omnisportzaal krijgen dan weer twee unieke benamingen, die verwijzen naar twee Blankenbergse sporticonen.

Jurgen Content, schepen van Sport: “Omdat Blankenberge wel wat lokale sporthelden kent, grijpt het lokaal bestuur de kans aan om enkele Blankenbergse sportpersoonlijkheden te vereeuwigen in het sportcomplex. De omnisportzaal dopen we om tot de Van Kerszaal en zwemmen doe je binnenkort in het Van Audenaerdebad. Als stad zijn we bijzonder trots op personen die een bijzondere sportieve prestatie hebben neergezet. We vereeuwigen hen dan ook graag in de sportsite.”

Björn Prasse, burgemeester: “Als bestuur kozen we ervoor om de benaming ‘Sportdoze’ te behouden. Vooral omdat het nieuwe sportcomplex een eenheid met de bestaande zal vormen. Deze benaming is ondertussen ook een vaste waarde geworden in de Blankenbergse sport. Voor de specifieke onderdelen ervan willen we het mogelijk maken een bijzondere naam toe te kennen. Voorbeeld hiervan zijn deze twee iconen die in hun sporten voor Blankenberge onbetwiste grootheden zijn. Bijzonder leuk ook hen op deze manier te kunnen eren!”

Wie zijn Lucien Van Kersschaever en Etienne Van Audenaerde?

Lucien Van Kersschaever is een echte basketballegende. In 1955 is hij zijn carrière gestart bij BBC Blankenberge. Na zijn tweede seizoen werd hij afgesnoept door VG Oostende. Daarna baskette hij nog bij Racing Mechelen en Bus Lier. Hij won twee keer de landstitel, drie keer de Beker van België en hij speelde vier Europese eindrondes. Ook voor de Belgische nationale ploeg was Lucien heel waardevol. Sinds zijn achttiende kwam hij maar liefst 109 keer uit voor hen. Op 35-jarige leeftijd kwam er een einde aan zijn spelerscarrière en ging hij aan de slag als coach Van Kers. Verschillende landstitels, Bekers van België en Europabekers mag hij op zijn palmares schrijven. Hij werd twee keer basketcoach van het jaar en ontving in 2018 de Lifetime Achievement Award van de Pro Basketball League.

Etienne Van Audenaerde z’n prestatie is ook uitzonderlijk te noemen: in augustus 1975 zwom deze Blankenbergenaar als 128ste persoon ter wereld het Kanaal over van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk in 16 uur en 32 minuten. Hij deed dat bovendien in zeer slechte weersomstandigheden en harde wind. Maandenlang dagelijks trainen in koud water, vaak in slechte weersomstandigheden, gingen eraan vooraf. Van volharding gesproken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.