Home > Bijzonder schenking voor In Flanders Fields Museum in Ieper

Bijzonder schenking voor In Flanders Fields Museum in Ieper

Geschreven op 4 oktober 2021 om 08:41 door Mario De Wilde

Afgelopen zaterdag ooverhandigde James Gordon-Cumming het monochroom schilderij ‘A field of great sorrow and of greater glory: The battle ground of Ypres’ aan het In Flanders  Fields Museum in Ieper. Het schilderij dat 37,5 x 54 cm meet, stelt een groep welgestelde Britse ‘pelgrims’ voor op de markt van Ieper met op de achtergrond de majestueuze ruïne van de Lakenhallen. De vier jonge dames – oorlogsweduwes ? – en twee oudere mannen worden begeleid door een Britse officier die hen iets aanwijst in de ruïnes. Een van de dames is duidelijk aan het zoeken naar souvenirs in het puin.

“Dit bijzondere werk van de Italiaanse illustrator Fortunino Matania (1881-1963) dat dateert uit 1919, werd in mei 2021 door de schenker op een veiling in het Verenigd Koninkrijk gekocht met de expliciete bedoeling het aan het In Flanders Fields Museum te schenken. Het is heel bijzonder dat het museum van dergelijke vorm van genereus mecenaat kan genieten”, aldus Dimitry Soenen, schepen voor musea

Dat het schilderij in zwart-wit met grijstinten werd uitgevoerd is omdat Matania illustraties voor de pers maakte. Ook dit werk werd gepubliceerd : op 20 september 1919 verscheen het als ‘doublespread’ op de bladzijden 276-7 van het populaire geïllustreerde blad The Sphere. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Fortunino Matania een uiterst succesvolle illustrator. Zijn heroïsche tekeningen in een academische en realistische stijl spraken een breed publiek aan en maakten van hem een gewilde perstekenaar. Matania trok ook zelf meerdere keren naar het front, onder meer naar Ieper, om er ter plekke zijn impressies vast te leggen. Meerdere van zijn werken kregen een iconische status, zoals ‘Goodbye, old man’ waarop een Britse militair afscheid neemt van zijn  stervend paard (en dat de inspiratie was voor het 58th (London) division memorial in Chipilly in de Somme)  of het schilderij  The Green Howards at the Kruiseecke Crossroads uit 1925.

Voor In Flanders Fields Museum is het het eerste werk van deze populaire illustrator uit de Eerste Wereldoorlog.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.