Home > Bijna 16.000 bezoekers in één maand voor Sint-Godelieveabdij in Brugge

Bijna 16.000 bezoekers in één maand voor Sint-Godelieveabdij in Brugge

Geschreven op 15 september 2021 om 09:19 door Mario De Wilde

Ruim 15.800 bezoekers verkenden in één maand tijd de Sint-Godelieveabdij in Brugge, die voor het eerst in bijna 400 jaar de deuren opende voor het brede publiek. Het cijfer overtreft ruimschoots alle verwachtingen. Dit pilootproject van Toerisme Vlaanderen dat de naam ‘De Tuin van Heden’ meekreeg focust op toekomstverkenning en toeristisch ontsluiten van religieus erfgoed. Belangrijk is dat bijna elke bezoeker zijn ideeën voor de toekomst van de site achterliet. “Het was een enorm succes. Noem dit gerust de grootste bevraging ooit in Vlaanderen naar religieus erfgoed,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Het onderzoekstraject ‘De Tuin van Heden’ moet leiden naar een nieuwe toekomst en naar de toeristische ontsluiting van de Sint-Godelieveabdij in Brugge – en in een latere fase ook van het daartegenover gelegen klooster van de Minderbroeders Kapucijnen. Toerisme Vlaanderen trekt het pilootproject, maar speelt zeker geen solo slim. Bezoekers, inwoners van Brugge, lokale ondernemers en verschillende partners voedden het co-creatieve proces. Afgelopen maand werden duizenden toekomstbeelden verzameld over wat er met deze uitzonderlijke erfgoedparel zou moeten gebeuren.

“Werkelijk ongezien,” zegt projectleider Kristof Lataire. “Bijna niemand is na zijn verkenningstocht doorheen de abdij vertrokken zonder zijn toekomstbeeld te delen. Binnen gezinnen en bezoekersbubbels werd er echt diep nagedacht over de betekenis die deze abdij had en zou moeten krijgen. Doordat de bezoekers hun verkenningstocht in stilte deden – en daarmee aan den lijve voelden hoe het was voor de zusters Benedictinessen die hier leefden – maakten ze connectie met de rijke geschiedenis en met de ziel van deze plek. Het resultaat is dat we hier afgelopen maand het grootste onderzoek naar onroerend en roerend religieus erfgoed hebben gedaan. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan mooie cijfers alleen. Waar het in essentie om draait is om te komen tot een nieuw verhaal, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de duizenden toekomstvisies. Voor concrete resultaten is het nu nog te vroeg, al is het wel al duidelijk dat de Bruggelingen goesting hebben om de Sint-Godelieveabdij te laten floreren als een gastvrije plek om bezoekers te ontvangen. In februari 2022 willen we de rijke oogst van dit creatieve proces delen en naar buiten komen met het resultaat van deze oefening.”

Opvallend ook: de duizenden bezoekers willen betrokken blijven bij ‘De Tuin van Heden’. “Mensen willen echt meedenken over de toekomst van religieus erfgoed,” stelt Kristof Lataire vast. “Meer nog, ze willen er mee zorg voor dragen. Ook het eigenaarschap dat mensen willen opnemen in zo’n nieuwe toekomst is groot: kleine en grote organisaties, ondernemers en bedrijven laten weten dat ze mee invulling willen geven aan een toekomst. Dat op zich stemt bijzonder hoopvol. Vlaanderen heeft heel wat religieuze sites waarvoor een nieuwe en waardevolle invulling meer dan welkom is.”

“In die zin is dit project een bijzonder mooi praktijkvoorbeeld van wat Toerisme Vlaanderen voor ogen heeft met de Reizen naar Morgen-aanpak,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Reizen naar Morgen legt de klemtoon op de transformerende kracht van toerisme voor zowel bezoeker, bewoner als bestemming. Ik onderschrijf deze visie volledig, meer nog, ik maakte er de hoeksteen van mijn toeristisch beleid van.”

“Co-creativiteit is het absolute codewoord in De Tuin van Heden,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Toerisme Vlaanderen mag dan wel de gangmaker zijn van het project, de ware kracht komt uit de samenwerking met partners zoals de stad Brugge, Brugge Foundation, Parcum, Faro, Kapittel, Agentschap Onroerend Erfgoed en tal van anderen. We koesteren de hoop om met De Tuin van Heden iedereen in Vlaanderen die wil werken aan de toekomst van religieus erfgoed te inspireren, te motiveren en te mobiliseren.”

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge, draagt het project een warm hart toe. “Bruggelingen zijn bijzonder trots op het religieuze erfgoed in hun stad. De massale opkomst bewijst dat Bruggelingen zorg willen dragen voor de toekomst van hun stad. Want wat gebeurt er met die waardevolle erfgoedparels wanneer de religieuzen uit de kleine en grote kloosters vertrekken? Het antwoord op de vraag naar een goede bestemming zoeken we voor de Sint-Godelieveabdij met het pilootproject ‘De Tuin van Heden’.”

Het pilootproject ‘De Tuin van Heden’ is  van Toerisme Vlaandereninco-creatie met de stad Brugge, Parcum, Faro, Kapittel, Yot, Agentschap Onroerend Erfgoed, Sacred Booksen Brugge Foundation.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.