Home > Bijna 1 miljoen euro voor restauratie Sint-Pieterskerk in Lo-Reninge

Bijna 1 miljoen euro voor restauratie Sint-Pieterskerk in Lo-Reninge

Geschreven op 23 oktober 2023 om 09:43 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele voorziet 937.220,84 euro voor restauratiewerken aan de Sint-Pieterskerk in Lo-Reninge. “Deze prachtige kerk in neogotische stijl maakte vroeger deel uit van de Sint-Pietersabij van de augustijnen. Dankzij deze Vlaamse steun worden zowel het dak als de toren gerenoveerd. Dat draagt bij tot het uitzicht en de uitstraling van Lo. Het is daarom dat belangrijk dat Vlaanderen hierin blijft investeren”, reageren gemeenteraadslid Frank De Poortere en provincieraadslid Luc Coupillie tevreden.

De beschermde Sint-Pieterskerk is een typische hallenkerk en werd reeds vernoemd in 1119. “De kerk werd sindsdien herhaaldelijk verbouwd en heropgebouwd. Zo werd de toren in de Eerste Wereldoorlog opgeblazen en bleef van de kerk alleen het opgaande muurwerk overeind. Gelukkig bleven ook de vele kunstschatten in veiligheid en bleven ze zo behouden. Na de oorlog werd de kerk volgens de oude plannen heropgebouwd”, verduidelijkt Coupillie.

Vlaams minister Diependaele ondertekende recent een ministerieel besluit voor de toekenning van een erfgoedpremie volgens de bijzondere procedure voor erfgoed in Lo-Reninge. “Zo kan het stadsbestuur van Lo-Reninge straks gebruik maken van een bedrag van ruim 937.000 euro voor de eerste fase van restauratiewerken aan de kerk”, stelt gemeenteraadslid Frank De Poortere.

De middelen zullen gebruikt worden voor de volgende ingrepen:

Herstellen en reinigen van metselwerk
Dakbedekking: leien en nok vervangen, hout vervangen, vervangen roofing door zinkwerk
Herstellen van galmborden
Vernieuwen van duivenwering
Houtwerk: vervangen dak- en gevelluiken, reinigen en herstel plankenvloer, aanbrengen van loopplanken, houten trap en leuningen
IJzerwerk: vervangen van ladder- en klimhaken, plaatsen dakladders
Nazicht topbekroning: herstellen torenkruis, vernieuwen bol en haan…
Bliksembeveiliging
Nazicht van klokinstallatie en uurwerk
Diverse schilderwerken

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.