Home > Bezenderde ooievaar Guido uit het Zwin overleden in Marokko

Bezenderde ooievaar Guido uit het Zwin overleden in Marokko

Geschreven op 28 januari 2021 om 14:34 door Mario De Wilde

Een van de bezenderde ooievaars uit het Zwin Natuur Park is overleden in Marokko. De zender van ooievaar Guido stuurt al een hele tijd geen signalen meer uit. Ooievaar Emily kwam vorig jaar in dezelfde periode ook om in Marokko, door elektrocutie. In juli vorig jaar kreeg ooievaarsjong Guido, samen met Cora, Kris en Esperanza, een zender om die dagelijks signalen uitzond. Het jaar ervoor kregen drie andere ooievaarsjongen ook al een zender op de rug. Op die manier konden ze overal gevolgd worden. Op 13 augustus vertrok Guido samen met de andere bezenderde ooievaars naar het zuiden. Via de website van het Zwin Natuur Park en de socialemediakanalen kon hun trektocht gevolgd worden. Na een lang verblijf in Noord-Frankrijk trok Guido via de Bordeauxstreek over de Pyreneeën naar het zuiden van Spanje. Vanuit Spanje maakte hij de oversteek naar Afrika, en verbleef in de buurt van Tanger in Marokko.

Sinds 17 januari is er geen beweging meer. De laatste signalen vertoonden slechts kleine bewegingen. Enkele dagen ervoor maakte hij nog een tochtje van twaalf kilometer, tot in het dorp Douar Bibane. De laatste signalen bevonden zich nabij een spoorlijn. De doodsoorzaak is nog onbekend. Het Zwin Natuur Park en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) gaan na wat er precies gebeurd is. Ondanks het overlijden heeft Guido de voorbije maanden zeer waardevolle data bezorgd over trek- en overwinteringsgedrag van jonge Zwinooievaars. Deze data zullen zeker gebruikt worden om verder onderzoek te voeren naar deze bijzondere vogelsoort.

Eind februari 2020 kwam ooievaar Emily om na contact met een elektriciteitskabel. Elektrocutie is een vaak voorkomende doodsoorzaak bij jonge vogels en dus ook bij ooievaars. Studies in Europa wijzen uit dat tot 25 procent van de jonge ooievaars in een populatie omkomt door elektrocutie. Veel onervaren vogels komen in de eerste maanden na het uitvliegen om het leven. Honger, ziekte, slechte weersomstandigheden of een aanvaring met een windturbine of elektriciteitskabels zijn andere belangrijke doodsoorzaken. De sterftegraad bij de bezenderde ooievaars van het Zwin Natuur Park blijft, ondanks twee overleden jonge ooievaars, laag in vergelijking met het gemiddeld overlijdenspercentage bij jonge ooievaars tijdens de trek.

Andere bezenderde ooievaars

De andere ooievaars stellen het goed. Cora verblijft nog in Marokko. Kris, de nestgenoot van Guido verblijft nabij het Spaanse Cordoba en Esperanza verblijft in Catalonië. De twee oudere ooievaars, Reinout en Hadewijch, zitten in elkaars buurt, nabij Madrid. Hadewijch  kwam vorig jaar al eens een bezoek brengen aan haar geboorteplaats, het Zwin.

Voortzetting zenderproject in 2021

Ook dit jaar zal het Zwin Natuur Park samen met het KBIN opnieuw jongen bezenderen. Bedrijven en particulieren krijgen dit jaar de kans om een zender te sponsoren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.