Home > Bewoners mogen opvangcentrum Sijsele ook in de voormiddag verlaten

Bewoners mogen opvangcentrum Sijsele ook in de voormiddag verlaten

Geschreven op 27 mei 2020 om 15:29 door Mario De Wilde

Sinds woensdag 13 mei mochten de bewoners het opvangcentrum in Sijsele onder voorwaarden tussen 14 en 20 uur verlaten. De stad, de politie en de centrumdirectie volgden de situatie op. Vanaf vandaag 27 mei mogen ze vanaf 9 uur het centrum verlaten.  Net als iedereen mogen de asielzoekers inkopen doen. De toegangsvoorwaarden voor de winkels, gelden onverminderd voor asielzoekers. Ook zij mogen maar met 1 tegelijk de winkel binnen en moeten daarbij de social distancing-regels volgen. Die regels zijn gekend want ze gelden ook binnen het centrum. Elke bewoner mag een winkel maar 1 keer per dag bezoeken. Het dragen van een mondmasker wordt daarbij aangeraden. Een aantal asielzoekers beschikken over een bankkaart en kunnen daarmee betalen. Dit wordt aanbevolen. Ook wandelen en het gebruik van het openbaar vervoer worden toegelaten. Wandelen mag met maximum 3 personen. Ook hier gelden dezelfde regels als voor niet-bewoners. Busverplaatsingen kunnen met het hele gezin.
Evaluatie
Het stadsbestuur van Damme blijft samen met de lokale politie en het Rode Kruis de regels evalueren. Een bijkomende versoepeling zal afhangen van de mate waarin de regels worden nageleefd.
Het tijdelijk noodopvangcentrum in de voormalige kazerne in Sijsele opende begin april de deuren. Bijna alle 300 bedden in het centrum zijn bezet. Er wonen meer dan 20 nationaliteiten samen. Onder de bewoners bevinden zich gezinnen met kinderen, koppels, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarigen.
Onderwijs
De jongeren die leerplichtig zijn in het secundair onderwijs krijgen les in het centrum of lopen school in Brugge. Voor de kinderen uit het basisonderwijs zoeken het Rode Kruis en de lokale scholen een passend aanbod.
Vragen, opmerkingen en suggesties
Mocht u met vragen zitten of wenst u iets te melden met betrekking tot het NOC dan kan u terecht bij de het centrum zelf via integratie.ocsijsele@rodekruis.be of 050 36 78 20, bij de politiezone Damme/Knokke-Heist op 050 619 600, bij Stad Damme via stadsbestuur@damme.be. Op www.damme.be/opvangcentrum vindt u meer informatie. Voor dringende politiehulp bel 050 619 619 (24/24u).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.