Home > Bewezen: West-Vlaamse mannen zetten vaker de vuilniszak buiten dan vrouwen

Bewezen: West-Vlaamse mannen zetten vaker de vuilniszak buiten dan vrouwen

Geschreven op 6 november 2024 om 09:14 door Mario De Wilde

Deze week is het de Week van het Afvalteam. Tijdens die week vraagt afvalintercommunale Mirom respect voor de mensen die het afval ophalen en verwerken. Maar wie thuis het afval buiten zet, maakt ook zélf deel uit van dat afvalteam. En dat blijkt in West-Vlaanderen vaker een man dan een vrouw te zijn. Bonk!  In aanloop van de Week van het Afvalteam polste Mirom wie er thuis het afval buiten zet. In iets meer dan de helft van de gevallen (50%) is dat een man. Bij 36% van de respondenten zet een vrouw de zak buiten. Bij 13% ‘varieert het al eens’ en in slechts enkele gevallen, steken de kinderen de handen uit de mouwen.

Maar op zich maakt het niet uit wié het afval buiten zet. Ons huishoudelijk afval wordt aan onze voordeur opgehaald, dan is het een kleine moeite om dat correct te doen én om hoffelijk te zijn voor de ophalers. Het afval netjes en juist sorteren, alles de avond voordien buitenzetten en er niks in (ver)stoppen dat er niet in thuishoort.

Geen glas
De meeste mensen doen het goed, maar toch zijn er nog steeds zaken die beter kunnen. Zo zit er nog te vaak glas (of een ander scherp voorwerp) in de afvalzak. Scherven, gebroken borden of glazen kunnen de ophalers kwetsen en horen nooit in de afvalzak. Dat geldt ook voor batterijen, gascapsules en apparaten. Daar is er zelfs een risico op brand- en/of ontploffingsgevaar. Een kleine batterij lijkt misschien onschuldig, maar als ze bv. door het persmechanisme van een vrachtwagen wordt beschadigd, kan een steekvlam een felle brand veroorzaken.

Hoffelijk en oplettend blijven
Ook hoffelijkheid blijft een aandachtspunt. Ophalers steken immers vaak de straat over, ook tijdens de donkere maanden. Met fluo en reflecterende stroken in de uitrusting zijn ze best goed zichtbaar, maar toch riskeren ze soms aangereden te worden door automobilisten of fietsers die niet uitkijken als ze een vrachtwagen inhalen. Hoffelijkheid is ook een issue op de recyclageparken. Daar staan de parkwachters de bezoekers bij met advies, maar krijgen ze helaas af en toe te maken met (verbale) agressie van mensen die niet akkoord gaan. Heb respect voor je afvalteam. Want zij zorgen er voor dat alles correct en veilig verloopt voor ons allemaal.

Zelf iets doen? Er is een wedstrijd voor scholen en iedereen kan ook een online complimentje achterlaten. Meer info op mirom.be/afvalteam.

Foto Mirom

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.