Home > Video: bestel je gratis zakje bijenvriendelijk bloemenzaad bij onze provincie

Video: bestel je gratis zakje bijenvriendelijk bloemenzaad bij onze provincie

Geschreven op 16 maart 2021 om 11:17 door Mario De Wilde

Vanaf gisteren verdeelt de Provincie West-Vlaanderen opnieuw 14.000 zakjes gratis bloemenzaad. Ze doet dit reeds voor de elfde keer op rij. De actie past in de campagne ‘Laat het zoemen met bloemen’ en heeft als doel meer ‘bijenvriendelijke’ bloemen in West-Vlaanderen te doen groeien. Net zoals vorig jaar verdeelt de Provincie 14.000 zaadzakjes. De jaren ervoor waren dat 10.000 zakjes, maar de vraag bleek altijd groter dan het aanbod. Het bloemenzaad kan besteld worden via de website www.west-vlaanderen.be/bijen. Per persoon/adres kan maximaal één zakje bloemenmengsel besteld worden.

Bloemenmengsel
De gratis zakjes bevatten een mengsel van zaden van éénjarige planten: ze groeien en bloeien in één jaar tijd. Het resultaat levert een kleurrijke bloemenakker op. Elk zakje bevat 7 gram, goed voor ongeveer 5 m². Het mengsel werd op maat samengesteld door de Provincie en bevat soorten zoals goudsbloem, gewone klaproos en gele ganzenbloem.

Broodnodig voor bijen
Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur, zoals de bestuiving. Eén van de oorzaken is het afnemend aanbod van bloemen met nectar in tuinen, bermen, weilanden en op akkers. Met deze actie wil de Provincie mensen ervan bewust maken dat iedereen kan helpen aan oplossingen, elk op zijn eigen terrein.

Bijensymposium op donderdag
Om het belang van de bij te benadrukken bundelen de Provincie, het Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en Knokke-Heist de krachten, om samen met twaalf West-Vlaamse gemeenten werk te maken van een bijenvriendelijke regio. Binnen het project ‘Kruisbestuivers’ organiseren de partners op donderdag 18 maart een online bijensymposium met sprekers zoals professor Dirk de Graaf en de voorstelling van praktijkvoorbeelden uit Damme, Staden en Knokke-Heist. Het bijensymposium is het sluitstuk van een veertiendaagse waarin tal van workshops werden georganiseerd.

Het project ‘Kruisbestuivers’ wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het symposium kan gevolgd worden op de website www.bijensymposium.be

www.west-vlaanderen.be/bijen

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.