Home > Besparen op de energierekening met raambekleding: zo doe je dat!

Besparen op de energierekening met raambekleding: zo doe je dat!

Geschreven op 1 augustus 2022 om 16:52 door Mario De Wilde

Besparen op de energierekening is (bijna letterlijk) goud waard anno 2022. De energieprijzen rijzen de pan uit en de kans is groot dat we een kille winter tegemoet gaan. Mensen in Europa maken zich zorgen. Voor sommige mensen wordt de energierekening simpelweg te hoog. Betekent dit dat we straks massaal in de kou moeten zitten? Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om zelf snel op de energierekening te besparen, zonder op wooncomfort in te leveren. Bijvoorbeeld met behulp van de juiste raamdecoratie. Maar hoe doe je dat precies?
Bespaar het hele jaar door
Niet alleen in de winter kan er op de energierekening worden bespaard. Ook in de zomer. Door de raambekleding op de juiste manier te gebruiken, kun je eenvoudig tientallen tot soms wel honderden euro’s per jaar besparen. Dat werkt als volgt.
In de zomer is het natuurlijk zaak om de ergste warmte buiten de deur te houden. Dit om het wooncomfort te verhogen, maar ook om te voorkomen dat er naar externe oplossingen gegrepen moet worden. Denk aan een airco of meerdere ventilatoren. Dit kost allemaal extra energie. Zorg er daarom voor dat de rolgordijnen op warme dagen eigenlijk constant gesloten blijven. Enkel wanneer de temperatuur buiten lager ligt dan binnen, mag het gordijn geopend worden. Dit is meestal in de nacht, vroege ochtend of late avond. Dat is hét moment om alles open te gooien en alles door te laten luchten. Zo begin je de volgende dag met een iets lagere temperatuur in huis en blijft het zo dus redelijk aangenaam in de gehele woning.

In de winter wil je juist het tegenovergestelde bereiken. Zoveel mogelijk warmte binnenshuis houden dus. Vergeet niet dat je veel warmte bij de ramen verliest. Daarom is het belangrijk dat hier een isolerende laag tussen blijft zitten. Namelijk de gordijnen. Dit doe je door de gordijnen vroeg in de avond te sluiten. Zo kan er minder warmte ontsnappen. Ondertussen is het ook mogelijk om de verwarming al volledig uit te schakelen. Zo verwarm je niet langer dan nodig is.
Welke gordijnen isoleren het meest?
Maar welke gordijnen zijn nu eigenlijk de beste keuze wanneer je op zoek bent naar extra isolatie? In principe kunnen alle gordijnen in meer of mindere mate bijdragen aan een betere isolatie in huis. Alles wat voor de raampartijen wordt geplaatst, zal immers voorkomen dat er warmte verloren gaat of juist binnen komt. Er zijn echter ook verschillende soorten raambekleding die hier nog een schepje bovenop doen. Namelijk:
-Verduisterende rolgordijnen
-Jaloezieën
-Shutters
-Verduisterende vouwgordijnen
-Overgordijnen

Allemaal soorten gordijnen met dikkere stoffen of materialen. Hierdoor wordt het raam nóg beter geïsoleerd en dat levert praktische- en energiebesparende voordelen op gedurende het hele jaar. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Dan is het verstandig om advies te vragen aan een specialist in raambekleding. Wat voor jou de juiste keuze is, is namelijk afhankelijk van heel wat verschillende factoren.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.